Doznajte zašto vam u ovo doba prijete češći napadi migrena

glavobolja
glavobolja

Postoje itekako dobri razlozi zašto je zima vrijeme kada mnoge češće pogađaju ta bolna stanja i neugodni simptomi. Brojna istraživanja utvrdila su najčešće "okidače", no liječnici još uvijek ne mogu povezati što ti okidači biološki čine našem mozgu.

Poznato je da su osobe koje boluju od migrena jako osjetljive na promjene, pojasnila je za Yahoo Health Sarah Vollbracht, ravnateljica Montefiore Centra za glavobolju i profesorica neurologije na Sveučilištu Albert Einstein, Fakultetu medicine u Bronxu.

Nepovoljne vremenske prilike, poput niskih temperatura, oborina i oluja mogu sniziti tlak zraka što za mnoge znači i veći rizik od migrena. Neće biti od pomoći niti veća količina stresa u blagdansko vrijeme kada se mnogi odlučuju za putovanja i planiraju doček Nove godine, no i određene namirnice poput sira, čokolade i alkohola. Ono što bi mnoge moglo iznenaditi jest činjenica da migrenu može uzrokovati i vrijeme opuštanja, primjerice vikendom ili blagdanima, posebice ako ste uobičajno pod stresom. Još jedan okidač može biti neredovito konzumiranje namirnica, odnosno, preskakanje obroka, kaže Grosberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju kako ovi okidači sami po sebi, odnosno, jedan po jedan vjerojatno neće pokrenuti napad migrene, ali kombinacija nekoliko njih mogla bi biti loš recept, pojašnjava Vollbracht.

Izvor: vecernji.hr