'DOKTOR JE MAHAO MOJOM MRTVOM BEBOM' Stravična ispovijest majke koja je doživjela horor u rodilištu

smrt bebe, porod
...porođaja zbog loše procjene ginekologa Blagoja Pejkovića, a slučaj je dospjeo do Liječničke komore jugoistočne Srbije i Ministarstva zdravlja, javlja alo.rs.

- Trudnoća mi je bila do posljednjeg trena uredna. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću na porođaju doživjeti nezamislivu strahotu. Iz glave neću moći izbrisati sliku svoje mrtvorođene bebe, koju sam vidjela tog 25. prosinca odmah nakon porođaja, u 21.30 navečer. Dan ranije, dr. Blagoje Pejković odlučio mi je izazvati porođaj i priključio me na drip. Nisam se porodila tog dana. Narednog dana već popodne trpjela sam nepodnošljive bolove, koji su mi izazivali povraćanje - kazala je Marija za Alo.

Kako ona kaže, navečer oko 19.30, dr. Blagoje Pejković odlučio ju je poroditi.

- Probušio mi je vodenjak. Bila sam iscrpljena, gladna i žedna. Beba se zaglavila u karlici. Dr. Pejković je počeo pritiskati trbuh i vikati da tiskam. Nisam imala snage. U 21.30 rodila sam mrtvo dijete. Doktor mi je pokazao mrtvu bebu i rekao - Gledaj šta si učinila. Bilo je stravično - priča Marija i dodaje da je u Općoj bolnici u Aleksincu ostala dva dana, te da ju je samoinicijativno napustila.

- Trpjela sam psihičko zlostavljanje medicinskog osoblja, koje me je optuživalo za smrt bebe i zato sam otišla - kaže ona i napominje da je zbog svega tužila dr. Pejkovića nadležnom Sudu časti lječničke komore, ali je slučaj prijavila i Ministarstvu zdravlja. S druge strane, dr. Blagoje Pejaković negira da je na bilo koji način maltretirao rodilju.

- Porođaj je tekao normalno. Trudnica je imala sve dobre parametre koje ispitujemo prije svakog porođaja. U trenutku izlaska bebe, nije osjećala bolove i prestala je tiskati. Više nije mogla sudjelovati u porođaju. Dijete je bilo na tri centrimetra od izlaza iz vagine, a tada više nije moguće učiniti hitan carski rez. Molio sam je i tjerao da se napne. Ona se na više od pola sata isključila iz porođaja i nije bilo nikakve šanse da se nešto učini. Praksa je da se rodiljama pokaže beba, pa i mrtvorođena, posle afere 'krađa beba' - navodi Pejaković.

Kako on dodaje, odazvat će se svakom pozivu Lječničke komore, redovnog suda i inspekcije Ministarstva zdravlja, jer je i njemu stalo da se dokaže šta se dogodilo na tom porođaju.

U obdukcijskom nalazu mrtvorođenčeta stoji da je beba udahnula plodnu vodu koja je sadržala stolicu, imala nagnječenje mozga, krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija, zbog čega je i preminula.

Iz Liječničke komore kazali su da je naložena izvanredna unutrašnja provjera kvalitete stručnog rada zdravstvenih radnika, piše alo.rs.