Dojenje jača samopouzdanje, a djeca su zdravija i sretnija

mama i beba, porodilje, dojenje, mame, seks, bebe, Vlada ZHŽ-a, porodiljna naknada, Vlada HNŽ, zakon o zaštiti obitelji, javna rasprava, porodiljna naknada, BIH, zaposlene majke, isprika, Vlada HNŽ, novčane naknade, majke, bebe, ruka, nasljedne bolesti

Prijavila sam se na poziv patronažne sestre koja redovito obilazi dijete i mene. Mlade majke općenito malo znaju o dojenju i važnosti majčina mlijeka za dijete – kaže Sandra Krznarić, jedna od stotinjak majki iz Međimurske županije koje će sudjelovati u istraživanju o tome utječu li autogeni treninzi, koje će proći u nekoliko mjeseci, na njihov stav o dojenju i duljinu njegova trajanja.

Sandra ističe da je majčino mlijeko najzdravija namirnica za djecu, no mnoge majke odustanu poslije nekoliko mjeseci, čak i tjedana. – Danas imam već dosta iskustva jer nam je Luka, koji će uskoro navršiti četiri mjeseca, četvrto dijete. No mlade majke često su ostavljene bez informacija o važnosti dojenja barem do šestog mjeseca djetetova života – kaže ta 36-godišnja majka. Šest je mjeseci dojenja tzv. zlatni standard koji preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF.

– Na žalost, statistike u Hrvatskoj pokazuju da čak 50 posto majki odustaje od dojenja već poslije prvog mjeseca djetetova života, a samo 13,4 posto dijete isključivo hrani dojenjem. U Švedskoj je na majčinim prsima do šest mjeseci čak 97 posto djece, a u Njemačkoj 90.

Cilj je istraživanja ispitati hoće li u majki primjena osnovnih vježbi autogenog treninga uza sugestivne formule pozitivnih misli i predodžbi o dojenju utjecati na izgradnju pozitivna stava prema dojenju, odluku o dojenju i duljini trajanja te hoće li povećati majčino samopouzdanje – kaže mr. sc. Mercedes Vidas, voditeljica istraživanja koje će uz 100 majki iz Međimurja idućih nekoliko mjeseci obuhvatiti i isto toliko njih iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Pretpostavka je da će majka koja je opuštena i puna samopouzdanja uspješnije dojiti.

– Dojenje višestruko pozitivno utječe na zdravlje majke i djeteta, a pokazalo se da se uza skupnu potporu doji dulje – ističe mr. sc. M. Vidas.

izvor: vecernji.hr