Dječačko tijelo, pubertet i testisi

testisi, testisi, Nespušteni testisi, pubertet, pubertetske tegobe, penis
Uz rast dlaka i mijenjanje glasa, jedna od najvažnijih promjena tiče se razvoja spolnih organa. I testisi su, a ne samo penis, vrlo bitni.

Zadaća
Testisi obavljaju dva važna zadatka u muškom tijelu:

Proizvode spermu - dnevno proizvedu oko 150 milijuna spermića. Svaka im čast - toliko broji i populacija Rusije.
Proizvode testosteron - ovo je muški hormon koji utječe na rast i razvoj tijela te na promjenu glasa kod dječaka.

Kakvi su?
Temperatura u testisima je uvijek jedan do dva stupnja niža nego u ostalim dijelovima tijela. Ovako mora biti da bi radili pravilno i obavljali svoje dvije glavne zadaće. Kad je vani hladnije, koža na testisima se stišće i testisi izgledaju manji, a kad je toplije, koža na njima se širi i izgledaju veće, točnije, rastegnutije. Počinju rasti u 11. i 12. godini života i njihov rast obično je prvi znak ulaska u pubertet.

Što se veličine tiče, postoje manje individualne razlike nego što su, primjerice, razlike u veličini penisa. Oko 10. godine veličina jednog testisa je oko jednog do tri kubna centimetra, a oko 18. godine od 12 do 25 kubnih centimetara.

Oba testisa bi trebala biti jednakog oblika i veličine, a obično jedan (i to najčešće lijevi) testis visi malo niže od drugoga - zato da se ne sudaraju pri hodu.

Zašto je samopregled bitan?
Kao što djevojke trebaju pregledavati svoje grudi, tako i dječaci trebaju pregledavati svoje testise. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da čak 200 muškaraca mlađih od 24 godine svake godine oboli od raka testisa. Nasreću, rak testisa je rijedak zloćudni tumor, ali njegova opasnost je u tome što zahvaća mladiće ili mlađe muškarce u dobi najčešće od 15. do 40. godine života. Također, primijećeno je da se tumor testisa javlja najčešće kod mladića koji su zadobili udarac u testise. Zato oprezno u igri i na treninzima. Ako se tumor ili bilo kakva druga promjena na testisima zamijeti na vrijeme, izlječivost je stopostotna.

Kako se pregledati?
U stojećem položaju. Uhvatite svaki testis posebno rukom (dlanom) i lagano protrljajte, kao lagano prebacivanje loptice po dlanu. Ako je sve u redu, testisi bi trebali biti glatki, čvrsti i ovalnog oblika.

Ako otkrijete bilo kakvo zadebljanje, kvržicu, čvorić ili testisi bole te je jedan mnogo veći i teži od drugog, odmah se javite svom liječniku!

Zanimljivost
Engleska riječ "testify" (potvrditi, posvjedočiti) dolazi od starog rimskog običaja da se čovjek zgrabi za testise kada se nečim kune ili priseže.