Djeca u HNŽ uskoro neće plaćati zdravstvene markice

Djeca u HNŽ uskoro neće plaćati zdravstvene markice

...plaćanja premija zdravstvenog osiguranja, kazao je predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago, piše Večernji list BiH. Naime, HNŽ gotovo sedam godina kasni s usklađivanjem županijskih zakona s federalnim propisima kojima je više kategorija građana oslobođeno plaćanja participacije.

"Izravna posljedica neusklađenosti navedenih akata ogleda se u činjenici da već 7 godina participaciju, kroz kupnju markica ili prilikom korištenja zdravstvenih usluga, plaćaju građani koji su oslobođeni te vrste plaćanja", upozorili su prije nekoliko dana u Mreži Naše društvo, koja je i pokrenula inicijativu za usklađivanje zakona.

Federalni Parlament 2009. godine donio je odluku o maksimalnim iznosima neposrednog sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite, kojom je, između ostalog, precizno definirano koje osobe su oslobođene plaćanja participacije. Uz ostalo, radi se o djeci do navršene 15. godine života, ženama u ostvarivanju zdravstvene zaštite u vezi s trudnoćom te vojnim invalidima s utvrđenim invaliditetom većim od 60 posto, kao i umirovljenicima čija mirovina ne prelazi iznos minimalne mirovine prema posljednjem objavljenom podatku.

Za usklađivanje 60 dana

Podsjetimo, Mreža "Naše društvo" prije par dana oglasila se priopćenjem u kojem obavještava javnost kako su od Skupština HNŽ tri puta zatražili žurno usklađivanje županijske odluke o participaciji s federalnom odlukom o participaciji te da još uvijek čekaju odgovor. Špago je kazao kako to zakonodavno tijelo nije ignoriralo zahtjeve organizacije "Naše društvo", dodavši kako bi se tim problemom uskoro trebali pozabaviti skupštinski zastupnici.

"Negdje pred novu godinu dobili smo prijedlog nevladine organizacije ‘Naše društvo' o usklađivanju propisa. Taj prijedlog upućen je u skupštinsku proceduru i nadam se da će se izmjene odluke o plaćanju premija zdravstvenog osiguranja uskoro naći na zastupničkim klupama", kazao je Špago. Podsjetimo, županije su bile obvezne u roku 60 dana uskladiti vlastite propise s ovom odlukom. Sve županijske vlade, njihova ministarstva zdravstva i zavodi zdravstvenog osiguranja koji nisu uskladili svoje propise snose krivnju, jer se već godinama naplaćuju premije zdravstvenog osiguranja osobama koje nisu obveznici plaćanja participacije. Jedna od tih županija je i Hercegovačko-neretvanska.

Večernji List