Dijabetes oštećuje i izaziva gubitak sluha

dijabetis

Bez obzira na ostale faktore, kao što su starost, izloženost buci ili genetske predispozicije koje uzrokuju gubitak sluha, i dalje postoji neosporiva veza dijabetesa i nagluhosti.

Iz Bontecha nam savjetuju da ako oboljeli od dijabetesa pokazuju osjetljivost na buku, liječnici, obitelj i prijatelji moraju tome posvetiti posebnu pažnju, jer šećerna bolest kompromitira sluh.

Spiralna struktura u unutarnjem uhu preoblikuje ulazne zvučne valove u živčane impulse i stoga je bitna za dobru kvalitetu slušanja. Kod dijabetesa oštećen je upravo taj dio uha - što rezultira gubitkom sluha, visokom osjetljivošću na buku i sporijim zacjeljivanjem od akustičnih trauma.

Kao i uvijek, rana dijagnoza problema sa sluhom, ključni je faktor za sprječavanje većih i trajnih oštećenja. Do sada, odnos između dijabetesa i gubitka sluha često se zanemarivao.

Ipak, bitno je obratiti pažnju na rane simptome kako bi na vrijeme reagirali u oba slučaja. Zbog nestabilne razine glukoze u krvi, osobe s dijabetesom sklonije su riziku od pada, dok gubitak sluha može uzrokovati socijalnu izolaciju.

Ako se gubitak sluha dijagnosticira osobi s dijabetesom, prilikom odabira slušnog aparata potrebno je uzeti u obzir da:

1. Dijabetičari s oštećenjem sluha imaju veliku osjetljivost na buku, osobito pri visokim frekvencijama, pa je potrebno precizno podešavanje slušnih aparata;

2. Osobe s dijabetesom često su sklone infekcijama kože, stoga (ako vrsta gubitka sluha to dopušta) trebaju koristiti antialergijskim materijal za slušalice.

Dijabetičari, također, moraju odlaziti na testiranja sluha jednom godišnje, kako bi se situacija pomno pratila i kako bi se što duže očuvao dobar sluh.

Izvor: index.hr