Depresija nas biološki postaruje

domovinski rat, udovice, glazba, lijek, drpresija, blagdani, Božić, depresija, depresija, starenje, depresija, boje, psiholog, psihologija, Mostar, jugovina, zdravlje, vrijeme, depresija bolest, Medijalni OFC , zdravlje
...proveli nizozemski znanstvenici u suradnji s američkim kolegama, prenosi BBC.

Liječnici su analizirali krvne uzorke dobrovoljaca te ih usporedili s njihovim psihičkim stanjem. Laboratorijski testovi pokazali su da su stanice izgledale biološki starije kod onih osoba oboljelih od kronične depresije ili pacijenata koji su imale depresivne epizode u prošlosti.


Telomeri, biološki pokazatelji starenja, najkraći kod pacijenata s kroničnom depresijom

Naime, depresija, stres, tjeskoba, napadaji panike, ali i drugi osjećaji nemira skraćuju završetke DNK - telomere, što uzrokuje oštećenje stanica, starenje organizma i osjetljivost na razne bolesti. Istraživanje je pokazalo kako su telomeri, koji se smatraju biološkim pokazateljem starenja, bili najkraći u pacijenata s dijagnosticiranom kroničnom depresijom.

Znanstvenici su ranije ustanovili da su osobe koje boluju od depresije podložnije obolijevanju od bolesti poput raka, dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti. To djelomice može biti uzrokovano i nezdravim životnim navikama poput pušenja, pretjerane konzumacija alkohola i tjelesne neaktivnosti, no znanstvenici su uvjereni kako i depresija u tome ima velik udio.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Molecular Psychiatry.