Čudo u Splitu: Nakon buđenja iz kome djevojčica govori njemački

Na Odjel pedijatrije djevojčica je primljena prije dva mjeseca zbog trovanja krvi. Imala je visoku temperaturu i bila je u bunilu, potom je pala u nesvjesno stanje. Nakon liječničkih tretmana probudila se i počela s okolinom komunicirati na njemačkom jeziku.

Djevojčica je njemački učila kraće vrijeme u školi, ali, kako tvrde oni koji su je čuli, koristi znatno širi i opsežniji vokabular nego što se može očekivati od djevojčice njezina uzrasta i obrazovanja.

Prvih dana nakon što se probudila, iako nije govorila hrvatski jezik, djevojčica je sve razumjela, ali je na pitanja odgovarala na njemačkom.

"Nakon što se probudila prije dva tjedna počela je govorit samo njemački jezik, kojeg je učila dvije-tri godine u školi. Nikad ne znate pri oporavku iz takvih stanja kako će mozak reagirati i što će se prvo upaliti. No, evo, počela je sad pričati i hrvatski. Radi zaštite prava pacijenata ne smijem više ništa govoriti", rekao je za 24 sata dr. Dujomir Marasović, ravnatelj KBC Split.

Za stručno mišljenje Slobodna Dalmacija je pitala Miju Milasa, neuropsihijatra i stalnog sudskog vještaka.

"Radi li se o medicinskom čudu? Ako liječnici nisu u mogućnosti objasniti trenutačnu situaciju, onda je svakako možemo proglasiti čudom. Vrlo je jednostavno, što god ne znamo, svojevrsno je čudo dok se ne pronađu pravi odgovori. Postoji čitav niz paramedicinskih fenomena poput dislokacija ili levitacija. Govoreći o konkretnom slučaju, u literaturi se spominju pacijenti koji bi nakon povratka u svjesno stanje progovorili jezicima starog Babilona ili Egipta.

Objašnjenje je bilo da su bili mentalno povezani s drugom osobom u svojoj blizini koja je znanstveno izučavala upravo te jezike. Pacijent je preko te osobe komunicirao, ali to medicinski nije zasad moguće objasniti. Za konkretan splitski slučaj vjerujem da se radi o sljedećem: dolazi u obzir da je mozak "prilijepio" sve podatke sa školskih lekcija njemačkoga, bez obzira na to što je djevojčica taj jezik učila tek kraće vrijeme. Puno više je upamtila nego što je inače reproducirala", objašnjava Milas.

Neuropsihijatar Milas prisjetio se i drugih pseudomedicinskih fenoma poput levitacije Zlatka Sudca ili vidjelica iz Francuske:

"Stručnjaci su ispitivali francuske vidjelice kojima se ukazala Gospa pa su došli do generalnog zaključka da osobe nisu nenormalne. Njihovim se fenomenima jednostavno ne zna objašnjenje, je li ono ljudsko ili Božje", smatra Milas.

Net.hr