Crni luk ima mnoge zdravstvene prednosti

Crni luk , luk, Reguliše šećer, dijabetes
Za bijeli luk svi znamo koliko je ljekoviti, međutim i crni ima mnoge zdravstvene prednosti. Vjerujemo da ćete ostati oduševljeni kada saznate šta svega pola glavice luka dnevno uradi za vaš organizam.

Reguliše šećer i štiti od dijabetesa

Studije potvrđuju da se česta konzumacija ovog luka povezuje sa smanjenjem nivoa glukoze u krvi. Aktivno djelovanje pripisuje se jedinjenjimaalil-propil-disulfid i alicinu koji stimulišu izlučivanje insulina. Inače luk sadrži i hrom i mangan, elemente koji su neophodni a pravilno lučenje i djelovanje insulina

Osigurava miran san i dobro raspoloženje

U luku se nalazi folna kiselina koju može da pomogne kod depresije, jer prevenira stvaranje homociseina u tijelu koje opskrbljavanje mozga nutrijentima može spriječiti. Višak hemociseina ometa proizvodnju serotonina, norepinefrina i dopamina osim dobrog raspoloženja regulišu apetiti i san.

Jača kosu, nokte

Redovna primjena soka od luka na vlasištu ubrzava rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju s ovim ojačat će slabe i lomljive nokte. Također treba spomenuti da je ekstrakt luka jako efikasan u smanjivanju ožiljaka.