Češnjak rizik od prehlade smanjuje za 63 posto

povišeni krvni tlak, visoki krvni tlak, češnjak, sastojak češnjaka, Priprema češnjaka, češnjak, češnjak, genijalan trik , video
Najbolja obrana od virusa je jačanje imuniteta pravilnom, uravnoteženom prehranom. Zbog nekvalitetne prehrane tijelo je podložnije infekcijama, a i sam oporavak traje puno dulje, piše 24sata.hr.

Namirnice koje je korisno uvrstiti u prehranu su one koje sadrže nutrijente važne za jačanje imuniteta - kvalitetne izvore proteina, dobrih masnoća, antioksidansa, ali i probiotika. Naime, za neometan rad imuniteta valja paziti na probavu jer su dobre bakterije u debelom crijevu i ravnoteža crijevne mikroflore odgovorni za cjelokupno zdravlje. Zato u prehranu treba uvrstiti kvalitetne fermentirane mliječni proizvode poput jogurta i kefira.

- Unos bakterija mliječne kiseline pospješuje zdravlje probavnog, a time i imunološkog sustava. Bore se protiv patogena u crijevima proizvodnjom antimikrobnih spojeva, čime štite imunitet - kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

Nastavlja da je i češnjak dobar protiv prehlade. Njegova ulja i aktivna tvar alicin ulaze u dišni sustav kroz krvotok i ublažavaju respiratorne tegobe. Zbog alicina, češnjak posjeduje protuvirusno i antibakterijsko djelovanje. Ima ozbiljne znanstvene potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno djelovanje češnjaka potvrđeno je i u obrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza. Nasjeckajte ga 10-ak minuta prije jela jer će njegovo djelovanje biti jače.

- I voće, među kojem je trenutno sezona nara, sadrži antioksidanse koji smanjuju simptome prehlade. Djeluju antimikrobno protiv bakterija koje uzrokuju mnoge respiratorne bolesti. Nar je bogat i vitaminom C koji vrlo brzo smanjuje simptome prehlade - kaže Marić Bulat. Dodaje da se visoke doze vitamina C dobivaju i iz limuna.

- One su ključni sastojak jačanja imunološkog sustava i pomažu u zadržavanju štetnih slobodnih radikala. Limun također pomaže u smanjivanju upalnih procesa u cijelom tijelu - dodaje nutricionistica.

Napominje i da redovit unos kivija smanjuje učestalost, trajanje i težinu simptoma infekcija gornjih dišnih puteva, a pomaže i kod upala grla. Med pak prirodno smiruje bol u grlu i djeluje kao sredstvo za suzbijanje kašlja. To omogućuje tijelu da pojačava svoj imunitet u borbi protiv infekcija i groznice. Med se može jesti sam nekoliko puta dnevno, a dobro je ujutro popiti čašu mlake vode s par kapi limuna i malo meda koji će potaknuti izlučivanje sline i obranu od infekcija.

Pileća juha ima snažno protuupalno djelovanje, te ublažava simptome infekcija gornjih dišnih puteva, kaže mag. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

- Domaća pileća juha sadrži sastojke koji obiluju vitaminima i mineralima. Primjerice, mrkva tijelo opskrbljuje vitaminom A važnim za sluznicu te hranjivim tvarima koje igraju ulogu u imunološkom odgovoru, a piletina sadrži cink koji pomaže u borbi protiv groznice. Piletina također pomaže u oporavku tjelesnog tkiva jer sadrži aminokiselinu cistein - pojašnjava nutricionistica Marić Bulat.

Kajenske i crvene čili papričice pak, nastavlja, sadrže kapsaicin koji ne samo da daje ljuti okus hrani već ima i protuupalna svojstva te ubrzava metabolizam i termogenezu.

Zato papričice ‘razbijaju' začepljenost nosa i pluća, jačaju imunološki sustav, što je vrlo korisno tijekom sezona prehlade i gripe.

- Octena kiselina, aminokiseline i kalij čine i jabučni ocat djelotvornim protiv prehlade. Također, ublažava glavobolje uzrokovane hladnoćom i smiruje grlobolju. Možete ga piti s mlakom vodom, limunom i žličicom meda - dodaje nutricionistica.