Čeka nas pakleni srpanj s visokim UV zračenjem

vrućina, uv zračenje, zaštita, uv zračenje

U sljedećih tjedan dana Hrvatsku očekuje vrlo toplo vrijeme. Iako će početkom tjedna temperaturu sniziti lokalni pljuskovi, već od srijede najavljeno je sunce u većini Lijepe naše.

Turistička sezona ozbiljno se zahuktala, te meteorolozi one željne ljetnih avantura na moru i suncu upozoravaju da pripaze i na informacije o UV zračenju, kako im uživanje u godišnjem odmoru ne bi pokvarile opekline na koži.

Osim krema, šešira i sunčanih naočala, meteorolozi upozoravaju da je najbolja zaštita izbjegavanje sunca, pogotovo u razdoblju od 11 do 16 sati. No, pri tome treba istaknuti da boravak u hladu također može biti potencijalno opasan za vašu kožu. Sjena nas štiti od izravnog UV zračenja, ali ne i od raspršenog i reflektiranog, koje također može biti toliko jako da izazove opekline.

Također, opekline je moguće zadobiti i za oblačnih dana, kada UV zračenje može biti čak i jače nego za sunčanog vremena. Naime, iako oblaci oslabe izravno UV zračenje, oni pridonose povećanju difuznog UV zračenja. Visoki, tanki oblaci propuštaju i do 80% zračenja, a mogu na pojedinim mjestima i povećati dozračenu UV energiju. Jedina dobra zaštita su niski, debeli oblaci.

Zaštitu kože kremama za sunce treba nastaviti i nakon preplanulosti, jer tamna boja samo djelomično štiti našu kožu. Slična je situacija i s vodom u kojoj razina UV zračenja slabi, no opekline se mogu lako dobiti i za vrijeme plivanja.

danas.hr