Čarobne gljive pomažu otkriti tajne mozga

gljive, otrov, lijek, gljive, Ganoderma Lucidum, ljekovite gljive, obiluju vitaminom D, imunomodulatorno djelovanje, u suzbijanju virusa, herpes, Čarobne gljive, Psihodelične droge, procesi u mozgu, u ljudskom mozgu, ptsp, Sveučilište Goethe, bolesti, gljive, halucinogene gljive, gljive, LSD , psihoaktivne tvari, upotreba u medicini, ljekovite gljive, gljivice, ljekovite gljive, ugljikohidrati, vitamin d, bogata vitaminima i vlaknima, vitamini, sadržaj vitamina i minerala, vitamin b, izvor vitamina , gljive, trovanje gljivama, gljive, shiitake gljive, ljekovite gljive, Varganj, vitamin d, recept, pohane gljive
» Halucinacijske, odnosno tzv. »psihodelične« droge poput LSD-a ili psilocibina - psihoaktivnog sastojka »čarobnih gljiva« već desetljećima razbuđuju maštu književnika, slikara, glazbenika i mnogih drugih »eksperimentatora« obzirom da na vrlo neobičan način mijenjaju svijest, često potpuno mijenjajući način na koji osoba doživljava okolinu. No zahvaljujući kojim se procesima u mozgu to događa, još uvijek nije dovoljno poznato. U novoj studiji koja je ovih dana objavljena u časopisu Human Brain Mapping, znanstvenici su pokazali kako se u ljudskom mozgu nakon konzumiranja psilocibina događa aktivnost vrlo slična onoj dok sanjamo.

- Dobar način na koji možemo ustanoviti kako mozak radi je da »pretumbamo« njegov sistem na potpuno novi način. Psihodelične droge rade upravo to i vrlo su moćan alat za istraživanje što se događa u mozgu kad je svijest duboko izmijenjena, kazao je dr.sc. Enzo Tagliazucchi, voditelj istraživanja s njemačkog Sveučilišta Goethe. Ljudi koji su konzumirali psihodelične droge često to iskustvo opisuju »proširenom sviješću«, koje uključuje vrlo živopisne halucinacije i sanjarska stanja.

Da bi istražili fiziološku podlogu ovih iskustava, Tagliazucchi i suradnici u istraživanje su uključili 15 volontera kojima je prethodno introvenozno ubrizgan psilocibin dok im je glavu snimao uređaj magnetske rezonance. Na isti je način »skeniran« i mozak volontera u kontrolnoj grupi kojima je ubrizgan placebo. Znanstvenici su na »skenovima« mozga pratili promjene u razinama moždane aktivnosti. Rezultati su pokazali da se uz psilocibin intenzivira aktivnost u »primitivnijoj« moždanoj mreži povezanoj s emocionalnim doživljajima, pri čemu je nekoliko dijelova te mreže poput hipokampusa ili anteriornog cingularnog korteksa bilo aktivno istovremeno. Ovaj uzorak moždane aktivnosti vrlo je sličan onaj tijekom više faza sanjanja. Rezultati su pokazali i da su volonteri kojima je dan psilocibin pokazivali u znatnijoj mjeri od kontrolne grupe nekoordiniranu aktivnost u mozgu, koja se obično povezuje s višim »nivoima« razmišljanja koji pak uključuju i snažnu svjesnost o samom sebi.

Čarobne gljive prirodno rastu u raznim dijelovima svijeta i poznate su još od drevnih vremena kad su se najčešće koristile u ritualima. Britanski znanstvenici, prenosi Reuters, nedavno su počeli istraživati potencijal psilocibina u liječenju teških oblika depresija kod pacijenata koji ne reagiraju na ni jednu vrstu terapije, pri čemu su postigli neke pozitivne rezultate. U SAD-u neke znanstvene grupe istražuju čak i korištenje MDMA-a poznatijeg i kao ecstasy u tretmanima teških slučajeva PTSP-a.

novilist.hr