Čaj od kore šipka protiv probavnih problema

sipak

Kora nara vrlo učinkovito pomaže kod probavnih problema, proljeva i kolere. Mnogi tvrde da čaj od kore šipka olakšava probavne probleme već nakon nekoliko sati.

Kako se priprema i koliko često se pije, pročitajte u nastavku.

Zašto kora od šipka?

Jedna od prednosti kore šipka je obilje vitamina C koji jača imunitet, povoljno djeluje na srce i krvne žile, elastičnost kože te zdravlje zubi i kostiju.

Zbog velike količine antioksidansa, odlično je sredstvo za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti. Čaj od kore šipka je također idealan za detoksikaciju tijela. Njegova vrlo važna funkcija je i održavanje zdrave probave te smanjenje različitih probavnih problema.

Kako pripremiti čaj od kore šipka?

Za pripremu ovog čaja potrebno je osušiti koru šipka. Omjer kore i vode mora biti 1:20 što znači 10-12 g kore na 200 ml vode. Ako je omjer manji, čaj neće imati pravi učinak. Ako je omjer veći, čaj može izazvati probleme kao što su glavobolja, vrtoglavica i znojenje.

Postupak za pripremu čaja:

1. Osušenu koru šipka stavite u šoljicu iz koje ćete piti čaj

2. Kada voda zavrije ulijte je u šoljicu i poklopite

3. Tako poklopljeno držite 25 minuta i popijte čaj bez dodavanja sladila

Ispijanje ovog čaja se prije svega preporučuje za olakšavanje želučanih i crijevnih problema. U slučaju takvih problema popijte pola šoljice čaja, a drugu polovicu nakon tri sata. Ako su problemi ozbiljniji, savjetuje se rasporediti ispijanje šoljice čaja kroz dan (četiri puta dnevno) svaki drugi dan.

Nakon sedam dana napravite pauzu od najmanje tjedan dana. Čaj možete piti čak i ako ste sasvim zdravi, ali nemojte pretjerivati.

Ukoliko niste sigurni kako će čaj djelovati na vaše probleme, savjetujte se sa svojim liječnikom.