Budite oprezni sa bojama za kosu

bojenje kose, boje za kosu, rak mokraćne bešike
Istraživanje Škole narodnog zdravlja s Jail Univerziteta, donosi nove zabrinjavajuće podatke o povezanosti povećanog rizika obolijevanja od raka s učestalim korištenjem boja za kosu.

Konkretno, radi se o slučajevima 'bojenja' od devet puta godišnje, koji rezultiraju čak 60% većim rizikom za obolijevanje od kronične limfocitne leukemije. Ovaj odnos se dodatno povećava za žene koje se boje još od kemijski problematičnih '80-ih, pa je njihov rizik čak 70% veći.

Istraživanje koje je proveo profesor sa spomenutog Univerziteta s kolegama ukazuje na povećanu opasnost kod korištenja tamnih boja za kosu, pa subrine, te čak 50% izloženije riziku razvijanja folikularnog limfoma, rijetkog, ali neagresivnog oblika raka. Ako se koriste boje koje nisu trajnog tipa, rizik raste do 70%, tvrdi se u istraživanju objavljenom u Američkom časopisu za epidemiologiju (American Journal of Epidemiology).

Do ovakvog otkrića se došlo analizom četiri studije koje su sprovedene u periodu između 1988. i 2003. godine, a koje su obuhvatile 4.461 pacijenta oboljelog od folikularnog limfoma i 5.799 koji nisu. Pacijenti su detaljno ispitani o navikama bojenja kose, kao i vrstama boja, a odgovori su dali naslutiti da su farbanje kose i neki oblici raka usko povezani.

Studija je svojevrsni nastavak informacije koju je plasirala Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research of Cancer), u kojoj se navodi da su frizeri izloženi povećanom riziku obolijevanja od raka mokraćne bešike, ali bez konkretnijih pokazatelja.

Da bi ostali sigurni i uklonili svaku sumnju preporučujemo vam da u što većoj mjeri koristite prirodne tretmane za kosu. Neke od njih smo i naveli na ovom blogu...

biljke-kao-lijek.blogspot.nl