Biljke liječe : Stevia

Stevia - prirodni zaslađivač i bezkalorični šećer

Stevia Rebaudiana jedinstvena je biljka iz porodice krizantema, porijeklom iz Paragvaja, gdje se već stoljećima koristi kao prirodni zaslađivač, a njena su ljekovita svojstva poznavali i Guarana Indijanci koristeći je za brzo zacjeljivanje rana, liječenje šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka i prekomjerne tjelesne težine.

Nakon tisućljetne primjene u Južnoj Americi, stevia se početkom 20.stoljeća počinje intenzivnije širiti i uzgajati i u ostalim dijelovima svijeta, nakon što su provedena istraživanja pokazala da ova izvanredna biljka sadrži 8 različitih glikozida (od kojih su najvažniji steviozid i rebaudiozid), koji su zaslužni za sladak okus stevie, a posjeduju svojstva kojima naveliko konkuriraju proizvođačima umjetnih sladila.

Jedno od tih svojstava je svojstvo termostabilnosti - pri visokim temperaturama se ne razgrađuju, već se slatki glikozidi pojačano oslobađaju iz listova, čime je sačuvan originalni sladak okus.
Drugo je važno svojstvo da se ne razgrađuju i ne "skladište" u ljudskom organizmu kao ostali izvori ugljikohidrata, a istovremeno daju izvanredan okus.Ovo svojstvo omogućuje da se stevia, osim kao zaslađivač, koristi i u medicinske svrhe za reguliranje razine šećera u krv.
Iako je okusom 30 - 300 puta slađa od šećera (ovisi o obliku u kojem se koristi - svježi listovi ili ekstrakt), zbog ovog svojstva stekla je laskavi naziv "bezkalorični šećer" jer osigurava konstantnu razinu glukoze u krvi, što je učinak koji se želi postići kod oboljelih od šećerne bolesti - dijabetesa tipa 2, a potiče i lučenje inzulina iz gušterače.
S obzirom da u potpunosti zadovoljava potrebu za slatkim, predstavlja idealan sastojak svake dijete pa se sve više koristi u liječenju pretilosti.
Može se koristiti i kao maska za njegu kože - hrani i ovlažuje kožu, zateže, zaglađuje bore, ublažava akne i povoljno djeluje na dermatitis i ekcem.

Stevia je danas dostupna u obliku sušenog lišća, bijelog i zelenog praška i tekućine.

Usprkos svim dokazanim blagotvornim učincima, stevia se danas u većini zemalja koristi prvenstveno kao dijetetski pripravak, a malo kao registrirani zaslađivač.

Izvor : sveosvemu.com