Biljke liječe : Rusomača

 

Lat: Capsella bursa pastoris

Eng: Shepherd's Purse

D: Gewöhnliches Hirtentäschel

Fr: Bourse a pasteur

Tal: Borsapastore commune - Borse pastorizia.

Naziv biljke: Rusomača, capsella bursa pastoris (pastirska torba)

Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, kapucinska torbica, rosovača, skrižan, surlin.

Nazivi u regiji - slovenski: divja repica, kašica, plešec, poljska preslica, škofove kapice, torbica.

Srpski: hoću-neću, rusomača, tarčužak, torbičica, tobočica.

Porodica: krstašice, Brassicaceae

Ljekoviti dijelovi biljke: Cvatuća biljka

Većina listova nalazi se prizemno iz kojih naraste uspravna i razgranjena stabljika.

Listovi su nepravilnog oblika, a stabljika nosi manji broj izmjeničnih listova. U gornjim dijelovima stabljika obično se razvijaju sitni bijeli cvjetovi.

Bitno je napomeniti da ova biljka cijelo ljeto ima plodove i cvjetove.

Plodovi su karakterističnog oblika obrnutih srca.

Vrijeme sabiranja i nalazište: Biljke se beru kroz cijelu godinu, iako više izvora napominje da ih je najbolje brati u proljeće.

Beru se zajedno s korijenom, te se nakon toga biljke vežu u snopiće i na taj način suše na suhom i prozračnom mjestu.

Što se nalazišta tiče, rusomača je relativno česta biljka, te raste kao korov po poljima i vrtovima, po parkovima, uz živice i na raznim drugim mjestima.

Vrijeme cvatnje: ožujak - listopad

Miris i okus:

Biljka je gotovo bez mirisa, a okus joj je slatkast, neugodan i ljut - vjerojatno zbog prisustva sumpornih spojeva u biljci.

Stanište:

Rusomača je raširena po čitavoj Europi kao pratioc kulturnog bilja. Raste kao običan korov uz naselja, na livadama, pašnjacima, poljima, na zapuštenim zemljištima, strništima, uz putove i živice i drugdje. Biljka voli jako pognojenu zemlju

Branje i prerada:

Mladi listovi ukusno su proljetno jelo, pripremljeno kao špinat, te salata. Bere se cijela biljka u cvatu, koju sušimo na toplom i zračnom mjestu.

Može se sabirati i samo sjeme.

Ljekovit sadržaj:

Eterično ulje, gorušičino ulje, bursin, bursa kiseline, disometin, hesperatin, tyramin, resin, histamin, rutin, flavonoid, treslovina, sumpor, fosfor, kalij, kalcij, natrij, željezo, karotin, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, vitamin K

Ljekovite i djelotvorne tvari: u ovom "korovu" sadržane su brojne i vrijedne tvari, prije svega organske baze, holin, acetilholin i tiramin, nadalje nepostojani alkaloid bursin, sumporno-eterično ulje, saponin, kalijeve, kalcijeve i natrijeve soli, tanin i citronska kiselina.

Postojanje organskih baza, kao i njihova količina, ovisna je, prema novijim rezultatima istraživanja, o prisustvu jedne gljivice na biljci.

Ljekoviti dio biljke: sabire se biljka u cvatu (Herba Bursae past oris) od mjeseca travnja do rujna. Sabrana biljka suši se u hladu, nakon čega se sitno izreže i sprema u tamne staklene posude.

S obzirom da o većem ili manjem napadu te gljivice može biti i različito ljekovito djelovanje biljke, prikladno je da se biljka sabire u proljeće i u ljetu te da se nakon sušenja i sitnjenja dobro promiješa.

Na taj se način dobiva droga s jedinstvenim ljekovitim djelovanjem.

Ljekovito djelovanje: današnja rusomača nije jednaka onoj biljci koju je Dioskurid nazvao Thlaspi.

On je vjerojatno mislio na biljku gorušinu (Teesdalia nudicaulis L. R. Br.) po vanjskom izgledu vrlo sličnu, koja je prvobitno bila udomaćena u zemljama Sredozemlja.

Rusomača je prvi puta besprijekorno bila opisana 1485. god. u knjizi "Vrt zdravlja", te joj je uskoro pripisana visoka vrijednost u pučkoj medicini.

U kasnijim knjigama o ljekovitom bilju srednjega vijeka rusomača je vrlo hvaljena kao ljekovita biljka koja djeluje na zaustavljanje krvarenja, protiv krvavog mokrenja, kod prejake menstruacije, krvarenja iz nosa i za zaustavljanje krvi kod rana koje jako krvare.

Kako se biljka sve više širila i u velikom mnoštvu pojavljivala na obradivim površinama, dobila je ponižavajuće ime "korov", izgubila je na ugledu i pala u zaborav kao ljekovita biljka.

Tek je Kneipp ponovo označio rusomaču kao ljekovitu biljku i po djelovanju je stavio odmah iza poljske preslice (br. 55). Doduše, u rusomači se otkrila ljekovitost kod krvarenja maternice, ali se uskoro poslije toga smatralo da se našla djelotvornija droga inozemnog porijekla i to sjevernoamerička samonikla biljka Hydrastis Canadensis L. od koje se upotrebljava vrlo gorak podanak (Rhizoma Hydrastis).

Tako je rusomača kao biljka domaćih polja i oranica ponovo zaboravljena i tek se u prvom svjetskom ratu ponovno sjetilo rusomače, kada se prekomorske droge nisu više mogle uvoziti.

Daljnja su istraživanja pokazala da je rusomača u najmanju ruku jednako vrijedna kao i ta inozemna droga.

Tako je konačno rusomača, uz naknadne rezultate istraživanja, priznala kao domaća ljekovita biljka pa se više ne treba tragati za "dragocjenom" prekomorskom ljekovitom biljkom.

Indikacija:

Rusomača u sebi ima materiju koja djeluje na ritmičko skupljanje muskulature maternice te se koristi kao sredstvo za olakšanje trudova i olakšanje porođaja.

Koristi se zatim kod lijenih probavnih organa te za pospješenje stolice.

Posebno ljekovito djeluje u reguliranje krvnog tlaka bez obzira radi li se o visokom ili niskom krvnom tlaku.

Pomiješana s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju i raznih drugih oboljenja.

U etnobotaničkoj literaturi bilježi se uporaba osušenih

Ekstrakt i čaj od rusomače pomažu:

- Kod probavnih problema jačanjem peristaltike crijeva.

- Kod tegoba jetre, naročito kod žutice i bolesti žuči.

- Kod tegoba respiratornog sustava.

- Kod gihta, reume, kostobolje, upalnih stanja, zglobova, artritisa.

- U liječenju bolesti bubrega i mjehura.

- Kod dijabetesa, proljetnog čišćenja krvi, bolesti slezene.

- U jačanju organizma, pogotovo starijih osoba.

- Kod tegoba želuca.

- Kod bolesti živca, naročito u križima.

- Poznata je zlouporaba rusomače za izazivanje pobačaja.

Pripada obitelji krstašica (Familiae Brassicaaceae - Cruciferae). Ljekarnički naziv joj je Herba Bursae pastoris. Prirodni je abortiv, adstrigent, afrodizijak, antibakterik, antiflogistik, antioksidans, drastik, detoksikant, hemolitik, hemostiptik, laksativ, metabolik, regenerator, stiptik, stimulator, vazokonstriktor.

Rusomača u prvom redu sužava krvne žile pa se može upotrijebiti kao vrlo dobro sredstvo za zaustavljanje krvi.

Način primjene i doziranje:

Rusomača se može upotrijebiti kod najrazličitijih krvarenja, tako kod krvarenja želuca, crijeva, nosa i rana, a preporuča se također kod krvarenja bubrega i pluća. Kod krvarenja maternice treba rusomači dati prednost pred otrovnom i tako opasnom ražovom glavnicom.

Djelatna tvar tiramin djeluje na uspostavljanje i jačanje ritmičkog skupljanja muskulature maternice i, ako je doziranje odredio liječnik, rusomača se vrlo dobro primjenjuje kao sredstvo za pospješenje trudova pa se tako olakšava porođaj. Sličan utjecaj ima rusomača i na muskulaturu crijeva, tako da kod sporih i lijenih crijeva uzrokuje pospješenje stolice.

Treba spomenuti još jedno ljekovito djelovanje rusomače, čime upravo danas postaje važna ljekovita biljka. Jedna u današnjem vremenu proširena bolest je poremećaj krvotoka, bilo da je uzrokovan niskim ili visokim krvnim tlakom.

Rusomača je, naime, ljekovita biljka, sasvim slična imeli koja poravnava krvotok i koja se najtoplije može preporučiti kako kod niskog krvnog tlaka, s polaganim radom srca, tako i kod previsokog krvnog tlaka s ubrzanim bilom.

Upotreba: za dnevnu količinu priprema se čajni oparak za 2 šalice i to od 4 čajne žlice suhe ili 2 čajne žlice svježe biljke; pije se nezaslađen u gutljajima. Tokom dana mogu se uzimati 3-4 čajne žlice svježeg biljnog soka.

Na osnovu liječničkog nalaza mogu se u slučaju potrebe dnevne količine povisiti: kod bolova u trbuhu kao i kod unutarnjih krvarenja preporučuje Kneipp da se biljka prelije vrućim bijelim vinom, nakon čega se procijedi i pije gutljajima.

Kao preventivno sredstvo kod prejakog krvarenja za vrijeme menstruacije, preporuča se 8 dana prije početka menstruacije uzimanje u gutljajima tokom dana 1-2 šalice čaja od rusomače. Kod prejakog krvarenja uzima se svaki sat po 1 čajna žlica čaja.

Uzimanje ledenog čaja, kako se to čak i preporuča, treba u svakom slučaju izbjegavati.

Rusomača se može miješati i s drugim ljekovitim biljem ukoliko se time ljekovitost razumno nadopunjuje.

Tako se kod krvarenja bubrega može upotrijebiti čajna mješavina od jednakih dijelova rusomače i poljske preslice .

Ovaj se čaj pije bez šećera, a za 1 šalicu čaja uzima se 1 čajna žlica te mješavine.

Čajna mješavina kod krvarenja iz pluća: upotrebljava se čajna mješavina od jednakih dijelova rusomače, bijele imele, oputine i korijena uspravne petoprste. Čaj se priprema na način kako je ranije navedeno.

Od bijelog cvijeta priprema se čajna mješavina iz jednakih dijelova rusomače i bijele mrtve koprive od koje se za oparak uzima 1 čajna žlica za 1 šalicu čaja, a piju se 2-3 šalice dnevno nezaslađene i u gutljajima.

Primjena u pučkoj medicini: rusomača se u pučkoj medicini primjenjuje protiv uloga, žutice i protiv unutarnjih i vanjskih krvarenja. Kod oteklina u vratu potrebno je više puta na dan grgljanje mlačnim čajnim oparkom.

Za brzo liječenje rana posipa se na svježe rane u prah stučena suha biljka. Kod krvarenja iz nosa ušmrkava se čaj od rusomače, ili prah od suhe biljke.

Pučka medicina preporuča kod šećerne bolesti dnevno 2-3 šalice čaja od rusomače.

Pučka medicina:

U povijesti je rusomača bila poznata ljekovita biljka pod imenom sangunaria, u svih naroda koristila se za zaustavljanje raznih krvarenja. Za vrijeme I svjetskog rata bila je vrlo tražena cijela biljka, a naručito tinktura i ekstrakt.

Zaustavlja krvarenje brže od poznate kanadske biljke Hidrastis canadensis te od ražene snijeti ili glavice (Secale cornutum). Poznati slovenski bilinar Pater Simon Ašič kaže: "ono što je rusomača za žene to je ruta za muškarce."

Danas je najpoznatije ljekovito djelovanje ekstrakta rusomače (Extract. Bursae pastoris fluid), i to u liječenju:

- raznih krvarenja - vanjskih i unutarnjih

- ženskih bolesti i kao pomoć u trudnoći i porođaju

- te za uravnoteženje krvnog tlaka.

Svježi sok rusomače djeluje brzo i energično, te izaziva stezanje maternice i djeluje na sužavanje i širenje krvnih žila, zaustavlja krvarenja unutarnja i vanjska, djeluje na smirenje, a u nosnice ukapan svježi sok zaustavlja krvarenje.

Rusomača stimulira rad sustava cirkulacije i urinarnog sustava.

Sjeme rusomače rabimo za jačanje muške potencije, kao afrodizijak.

Uporaba rusomače u kulinarstvu je raznolika: od obične uporabe kao zeljaste biljke za salatu, do pikantnog začina za razna jela.

Ljekovite biljke s kojima se rusomača najčešće miješa su: kopriva, kamilica, neven, preslica, stolisnik, steža i troskot.

Zapadna pučka medicina koristi rusomaču za liječenje: upalnih stanja, čišćenje krvi, zaustavljanje unutarnjih krvarenja, sužavanje krvnih žila, kod visokog krvnog tlaka, groznice, zatvora, iritacije kože, ekcema, hemeroida, raka, svih ženskih bolesti, plućnih komplikacija, malarije, komplikacije želuca, bolova u abdomenu, bolesti slezene, bolnih mjesta od udarca, bolesti bubrega, artritisa, bolesti metabolizma, rana, kod komplikacija urinarnog sustava, slabosti mjehura, gluhoće, arterioskleroze, vodenih bolesti, varikoznih vena, a dobar je i regenerator stanica.

U homeopatiji koristi se za liječenje oboljenja žučnih i bubrežnih komplikacija itd a u veterini kao hrana protiv insekata.
Recepti:

Možemo reć da u ovom novom vremenu tuberkuloza vrlo rijetka boljest uz svu medecinsku pomoć.Ipak ukoliko imate problem sa tuberkulozom i krvavim šlajmom evo jedan jednostavan prirodni lijek.

Potrbne je 50 g rusomače biljke(nadzemni dijo biljke), može svježa ali i osušena. Dakle sitno usitnjenu rusomaču prelijete sa 1 litrom prokuhanog crnog vina pa kuhate još 12 min, ostavite da odstoji sat vremena i naspete u staklenu flašu. Pijete svako jutro 1 dec i tako dok ne prestane krvavi šlajm koji iskašljavate.

Biljka rusomače djeluje tako da zaustavlja bilo koje krvarenje unutar organizma, bržim obnavljanjem ćelija

Recept: Dvije pune čajne žlićice suhe usitnjene biljke prelijemo sa četvrtinom litre vrele vode, te ostavimo oko 15 minuta. Nakon tog vremena čaj procijedimo te ga možemo piti 2-3 puta po danu.

Ljekovita svojstva i primjena: Čaj od rusomače djeluje kao blago sredstvo za zaustavljanje krvarenja kod ženskih tegoba.

Znano je i da rusomača općenito pozitivno djeluje na rad srca, jača ga te mu normalizira rad, pogotovo u starijih ljudi.

Ova biljka se pokazala i kao dobro sredstvo za normalizaciju krvnog tlaka, bio on previsok ili prenizak.

Zbog svih navedenih svojstava, rusomača je često sastavni dio čajnih mješavina za razne tegobe vezane uz krvotok i srce.

Čaj:

1 jušna žlica suhe rusomače, 2 dl vode

Priprema: vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti.

Uporaba: uzimati 2-3 šalice čaja na dan, a po potrebi i više.

Napomena: čaj se može rabiti i za razna vanjska i unutarnja ispiranja, te za pripremu obloga.
Napomena:

Zabranjena trudnicama!!!

Zbog opasnosti od izazivanja pobačaja rusomaču ne smiju uzimati trudnice.

Izvor : koval.hr