Biljke liječe: Podbjel

Pripada u red najstarijih poznatiji sredstava za suzbijanje kašlja. O njegovoj primjeni govori i latinski naziv: tussis što znači kašalj.
FAREARAE FOLIUM: Listove ubiremo u svibnju i lipnju i brzo ih sušimo. Odozgo su svijetlozeleni, odozdo bijelopustenasti, bez mirisa, blago sluzavi.
FAREARAE FLOS: Cvjetne glavice s peteljkama ubiremo u ožujku, prije nego što se posve rascvjetaju, jer za vrijeme sušenja još dozrijevaju (inače se raspadaju). Nemaju osobit miris i okus.

 

Podbijel je u narodu poznat i kao konjsko kopito, konjski lopuh, kopitnjak i bijeli kopitnjak.
Naziv mu inače, potječe od latinske riječi tussilago- tussis što znači kašalj. Dimom zapaljena podbijela stari su liječnici kadili bolesnike s jakim kašljem. Kneipp za podbijel kaže da je biljka protiv svih prsnih bolesti.
Podbjel je trajna biljka, naraste do 30 cm visine. Listovi su veliki, krpasti, nazubljeni, s donje strane sivodlakavi, a s gornje svijetlozeleni. Kod podbijela se na vrhu stabljike pojedinačno razvijaju cvjetne glavice (zrakasti cvjetovi) žute boje. Podzemni dio biljke je jako razvijen. Plod je nepucavac - roška s bijelom perjanicom pomoću koje leti i nosi pelud. Cvate u ožujku i travnju. Bez naručitog je mirisa, a slatkastogorkog je okusa. Raste na ilovastom tlu, s dosta vlage, na planinskim padinama, nasipima, obalama potoka i kanala.
Beru se cvjetni pupovi za jelo, cvjetovi i list. Pupovi podbijela sabiru se za konzerviranje. Cvjetove valja brati sa što kraćim dršcima te ih sušiti na toplom i prozračnom mjestu na suncu. Isto tako sušiti listove bez peteljki.
Cvjetovi podbijela rabe se na razne načine od sušenih za izazivanje znojenja, protiv kašlja, za smanjivanje vrućice. kod tuberkuloze, proljeva, te kao dodatak plućnim čajevima, a u narodu vlada mišljenje da cvjetovi imaju snagu da izbace iz pluća svu zimsku sluz. Dok su mladi, u pupovima, mogu se konzervirati kao kapari. Listovi se u vanjskoj uporabi koriste kod liječenja upaljenih vena, opekotina, čireva, čira podkoljenice, lišajeva i to u obliku obloga ili za ispiranje. Svježi sok iz listova rabimo za liječenje rana i raznih osipa na koži, a ako ga uzimamo kao sok, čaj ili sirup jačamo pluća i liječimo najteži kašalj. Nema boljeg čaja za liječenje katara nakon lakše prehlade koji će tako dobro izbaciti katar iz dišnih putova od čaja od podbijela. Mladi listovi rado se rabe za pripremu juha, salata i variva zajedno s krumpirom, kao i mladi pupovi.
Zapadna pučka medicina podbijel rabi za liječenje: bronhijalne astme, krvarenja, kožnih čireva, bronhitisa, akni, apscesa, proljeva, groznica, prehlada, ljetnog umora, kašlja, ekcema, katara, bolesti dišnih putova, tuberkuloze, gastritisa, želučanog katara, upale usta, bolova živca, bolova mišića, konjuktivitisa, gluhoće, raznih rana, dijabetesa, pušačkog katara, te za poboljšanje apetita, za umivanje i ispiranje rana, za poticanje metzabolizma, te kod manjka vitamina C.
Ljekovito djelovanje podbjela:
Pučka medicina rabi listove podbjela kao:
- specijalni lijek protiv škrofuloze
- jaki ekspektorant za liječenje raznih vrsta kašlja i katara dišnih putova
- lijek protiv katara
- lijek protiv plućnih bolesti
- čaj koji liječi promuklost i upalna stanja kao što su upale sluznica želuca i crijeva i za klistriranje crijeva
- sredstvo za liječenje prhuti i protiv ispadanja kose te za bolji rast kose
- lijek za bolesti kože
- sredstvo za izazivanje znojenja
- sredstvo za sniženje visoke tjelesne temperature,
- od listova podbijela izrađuju se cigarete za astmatičare, a mogu se i paliti za kađenje prostorije

 

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.nl