Biljke liječe : Matičnjak

Matičnjak (melissa officinalis l.)

Botanički podaci:

Matičnjak (melissa officinalis l.) Citronella ili Folia Melissae citratae.

Narodni nazivi:

Arbaroža, čelina trava, čelinjak, limun, limunka, majčina ljubica, maternjak, matičnik, medenka, melisa, nana, pitoma metvica, pčelarica, pčelinja ljubica, pčelinja meta, pčelinja metvica, pčelinja trava, pčelinjak, rojevnica.
Uvod:

Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm.

U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene.

Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata.

Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.

Listovi mačje metvice (Nepeta cataria L.) vrlo su nalik listovima matičnjaka te se tu i tamo nađu primiješani u listovima matičnjaka kod uvoza te droge. Razlika među listovima jasno se poznaje po dnu lisne ploške jer su listovi matičnjaka pri dnu zaokruženi, dok su kod mačje metvice srcolika oblika.
Podaci:

Vrijeme cvatnje: katkada počinje cvasti već u drugoj polovini lipnja, a u pravilu cvate od srpnja do kraja kolovoza.Stanište: domovina matičnjaka je područje Sredozemlja, gdje dolazi slobodno u prirodi.Matičnjak su najprije kultivirali Arapi u Španjolskoj, a kasnije je putem samostana biljka uvedena u srednju Europu. Karlo Veliki je naredio u svojim Kapitularima uzgoj matičnjaka.

U našim područjima biljka je rasprostranjena i kao samonikla, odnosno, kao poludivlja uz naselja, uz ograde i živice, na sjenovitim mjestima među grmljem i drugdje. Kao kultivirana biljka često se nalazi u vrtovima, a mnogo se uzgaja i na oraničnim površinama, gdje godišnje daje više berbi. U uzgoju matičnjak zahtijeva ne presuho zemljište te sunčane i vjetrom zaštićene položaje.

Biljka traži dosta topline, pa najbolje uspijeva u klimi koja odgovara i vinogradima.
Dijelovi biljke koji se koriste:

Prema Europskoj regulativi, službeno su ljekoviti listovi matičnjaka te njegove iscrpine.

Druge dijelove biljke ne smatra se ljekovitima. U aromaterapiji se koristi eterično ulje matičnjaka.

Ljekoviti dijelovi biljke: u vrtnom ili oraničnom uzgoju, a i kod sabiranja samonikle biljke, reže se čitava biljka neposredno nad zemljom i to većinom dva puta, u lipnju i rujnu.

Sa sabrane biljke skidaju se ili samo listovi (Folia Melissae) ili gornji dio biljke u cvatu (Herba Melissae, Folia Melissae cum floribus).

Neki farmakološki nazivi, koji su još tu i tamo u upotrebi, glase Folia Citronella ili Folia Melissae citratae.

Sušenje se mora obaviti vrlo pažljivo u hladu i sa što manje diranja i prevrtanja, droga ne smije doći u dodir s metalima, a ne smije se čuvati u limenim posudama.

Ljekovite i djelotvorne tvari:

Ljekovite i djelotvorne tvari: uz gorku tvar, mineralne soli i tanin, biljka prije svega sadrži vrlo hlapijivo eterično ulje (Oleum Melissae).

To eterično ulje je jedan osobiti geraniol aldehid, citral i tzv. oitronelal koji uzrokuje taj fini miris nalik limunu.

Pretpostavlja se da biljka sadrži još jedan pobliže neistražen glikozid i jedan saponin, no te su pretpostavke djelomično sporne.

U najnovije vrijeme dokazana je u biljci jantarna kiselina.

Vrlo hlapivo eterično ulje teško je dobiti u čistom i prirodnom stanju te je njegova proizvodnja vrlo skupa jer se ulje u biljci nalazi u skromnim količinama, jedva 0,01-0,02 %, pa i matičnjakovo ulje, koje se nalazi u trgovini, nije dobiveno isključivo od biljke matičnjaka nego je to destilat limunovog ulja (Oleum citri) provedenog preko biljke matičnjaka. Ispravan bi naziv tog ulja u trgovini trebao biti citrat matičnjakovog ulja.

Mnogobrojni su pokusi utvrdili i najpovoljnije vrijeme sabiranja listova, odnosno, gornjih cvatućih izdanaka.

Tako se vrijeme sabiranja preporuča neposredno prije ili neposredno poslije cvatnje, a uvijek samo u prvim poslijepodnevnim satima i to u prosjeku od sredine lipnja do sredine kolovoza.

Druga berba u rujnu nije više tako bogata. Po mišljenju autora drugu berbu nebi trebalo provesti, no ona se ipak provodi zbog velike potrebe za matičnjakom.

Ljekovito djelovanje: osim niza liječnika i prirodoslovaca starog vijeka, matičnjak su jako hvalili naročito Dioskurid i Plinije Sekund.

Plinije je preporučao smjesu soka matičnjaka s medom te je mislio da je to najbolje sredstvo za liječenje i jačanje očiju, da ono sprečava "zamračenje" oka; pod tim je izrazom vjerojatno mislio sivu mrenu (katarakta). Hildegarda je nazivala ljekovitu biljku "binsuga" (= mrtva kopriva) i time je sasvim sigurno mislila na matičnjak.
Matičnjak ojačava srce:

Ta bilinarka ovako misli o biljci matičnjaku: "Tko je jede, rado će se smijati, jer njezina toplina zahvaća slezenu i srce time postaje radosno." Paracelsus, među ostalim kaže za matičnjak "od svih stvari koje proističu iz zemlje, matičnjak je najbolja biljka za srce", a možda najbolji poznavalac matičnjaka, Mattioli, hvali ga riječima: "Matičnjak ima izvanredno dobro svojstvo da jača i oživljava srce, naročito onome tko se u noći boji i kome srce lupa i smeta miru, on čisti krv, otklanja neraspoloženje i žalost, služi hladnom želucu i gotovo svim unutarnjim organima.

" Matičnjak je i po nauci o signaturi vrijedio kao ljekovita biljka za srce, jer po njoj "matičnjak ima signaturu i anatomiju srca i plemenita je biljka za sve srčane bolesti, bez obzira o kojima se radi".

(Johann Franck, 1618. g.) Matičnjak je postao vrlo poznat i po tzv. "melisa špiritu", odnosno, "karmelićanskom špiritu" koji je 1611. godine uveo u Parizu red "bosonogih karmelićanki" u početku kao tajno sredstvo. Tzv. "melisa špirit - redovnica" ("Klosterfrau - Melissengeist") utemeljila je 1775. god. redovnica Marija Klementina Martin, te se još danas može nabaviti u svojem prvotnom originalnom omotu.

Ovaj melisa-špirit ili u ljekarni nabavljen u jednostavnijem obliku ili pripravljen kod kuće djeluje izvana kao sredstvo za masažu, ili se pije kao pripravak i to: 1 čajna žlica toga špirita pomiješana sa 1-2 žličice vode, uzima se po potrebi 1 do 3 puta dnevno, osvježuje i oživljava kod tjelesnog ili duševnog umora, kod prenapregnutosti ili umora od rada. Matičnjak pobuđuje apetit, pogotovo kod rekonvalescenata nakon duže bolesti.

Matičnjak se preporuča kod histerije, hipohondrije, menstruacionih smetnji, grčeva, naročito ako se pojavljuju s menstruacijom, kod nadutosti, grčeva u crijevima, proljeva i želučanih teškoća, te povraćanja na nervnoj podlozi, kod određenih oblika astme, kroničnog bronhalnog katara, kod svih depresivnih stanja i onih pojava čiji su uzroci nervna slabost ili premorenost.

Matičnjak je cijenjeno sredstvo u liječenju migrene, zubobolje, glavobolje i osjećaja vrtoglavice kod trudnica.

Kod nesanice, izazvane premorenošću, ili živčane slabosti, djeluje vrlo povoljno čaj od matičnjaka zaslađen medom ili čajna mješavina od jednakih dijelova hmelja i odoljena .

Tom prirodnom sredstvu treba dati prednost pred svim sintetskim sredstvima za spavanje.

Kemijski sastav:

List;

Sadrži vrlo malo eteričnoga ulja, 0,06 - 0,375 posto.

Stoga eterično ulje uopće nije ljekoviti sastojak lista.

Suhi list sadrži vrlo velike količine ružmarinske kiseline (oko 4 posto) i po tom je sastojku droga kemijski prepoznatljiva.

Sadrži i flavonoide poput luteolina, kvercetina, apigenina i kemferola te manje količine triterpena poput ursolične kiseline.
Dobivanje eteričnih ulja:

Dobiva se destilacijom vodenom parom lista matičnjaka.

Budući da je sadržaj eteričnoga ulja iznimno nizak, nastalo ulje vrlo je skupo (više od 300 kn za 5 ml):

Potrebno je destilirati 5 - 16 tona svježe biljke za jedan kg eteričnog ulja!

Stoga je eterično ulje matičnjaka svrstano u klasu skupocjenih ulja

(zajedno s ružom, ylang-ylangom ekstra, nerolijem gorke naranče...),

Pa većina ljudi u Hrvatskoj, čak i znatan broj aromaterapeuta, nikad nije niti pomirisao to eterično ulje.

U njegovu sastavu ističu se aldehidi (geranial, neral, citronelal) i vrlo je ugodne, osebujne limunaste arome.

Vrlo su tražene, a na police uglavnom dolaze loše patvorine, vrste citronela pomiješane s lavandom, limunska trava, litsea, destilirano ulje limuna te smjese eteričnoga ulja matičnjaka s navedenim uljima.

U najgorem slučaju patvori se sintetskim spojevima.

Budite iznimno oprezni u kupnji, a cijena vam može biti jedan od kriterija.

Oznake poput "100 posto prirodno i čisto" ni približno ne garantiraju kvalitetu eteričnoga ulja, jednako kao niti mjesto prodaje jer mnoge ljekarne, pa čak i škole za aromaterapiju, prodaju patvorine eteričnoga ulja matičnjaka.
Indikacije:

Od lista;

Službeno je odobren za unutarnju i vanjsku primjenu.

Unutarnja primjena indicirana je za:

Nervoze, iritabilnost i slične lakše psihičke tegobe te za probleme probavnog sustava, poput grčeva i otežane probave.

Vanjska primjena indicirana je za:

Infekcije herpes virusom, pogotovo herpes labialis.
Matičnjak - droga:

U tradicionalnoj fitoterapiji koristi se kod nesanice, premda je manje djelotvorna od vrsta odoljena (valeriana officinalis) i pasiflore (passiflora incarnata).

Katkad se koristi i kao pomoćna terapija mučnine u ranoj trudnoći, zajedno sa sokom svježeg đumbira (zingiber officinale).

Tradicionalno se koristio s listom koprive za liječenje anemije izazvane manjkom željeza.

Način primjene i doziranje:

Regulatorne agencije nisu odobrile eterično ulje, vjerojatno zbog rijetkosti i cijene te manjka podataka o kliničkoj i tradicionalnoj upotrebi.

Vodeći aromaterapeuti - Daniel Pénoël, Pierre Frachomme, Dominique Baudoux i Kurt Schnaubelt - slažu se da indikacije sliče upotrebi lista, stoga se koristi kod nervoze, nesanice, napada histerije i fobija, a koristi se i kao dodatna pomoć kod tahikardije (povećanog broja otkucaja srca) izazvane stresom.

Uglavnom se sugerira dermalna upotreba, a zbog sadržaja aldehida oralnim putem smije se uzimati isključivo u kapsulama. Nasuprot tvrdnjama iz mnogih knjiga, eterično ulje matičnjaka nije učinkovito protiv herpes virusa, već se za tu tegobu koriste vodeni ekstrakti matičnjaka.

Ulje matičnjaka rijetko se upotrebljava zbog cijene, ali postoje i djelotvorne zamjene, poput eteričnog ulja mažurana i usplođa mandarine.

Stoga ćemo navesti samo dermalni način upotrebe.

Unutrašnja primjena:

Infuz se priprema tako da se 2 - 3 grama suhog lista prelije s 200 ml kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.

Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 45-postotnog etanola. Pije se u dozi od 2 - 6 ml. U čaši mlake vode tri puta na dan.

Sipf ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) najdjelotvorniji je iscrpak biljke jer objedinjuje najviše razine djelotvornih spojeva. Sadrži i najviše količine eteričnog ulja jer se biljka ne podvrgava sušenju, pa u tom pripravku ono postaje djelatna komponenta. Koristi se u dozi od 3 do 5 ml. Dva do tri puta dnevno, u pola čaše vode između obroka.

Vrijeme terapije traje do poboljšanja simptoma, uz konzultacije s liječnikom.

Vanjska primjena:

Krema koja sadrži 1 posto liofiliziranog (hladno osušenog) vodenog ekstrakta matičnjaka (70:1), maže se na oboljelo područje 2 - 4 puta dnevno.

Koristi se do poboljšanja stanja.

Dermalna upotreba:

Dermalna upotreba mahom se primjenjuje putem masaže.

Pripravljaju se obično 1 - 2 postotne otopine eteričnog ulja u hladno prešanom, nerafiniranom bademovu ulju, zajedno sa sinergijskim uljima (eterična ulja usplođa ili lista mandarine, mažurana...).

Bademovo ulje preporučuje se zbog vrlo blagog mirisa koji ne narušava miris eteričnog ulja.

Masaža se izvodi po potrebi, kao dodatni tretman navedenih tegoba (1 - 2 puta tjedno). Pazite da koristite isključivo pravo, nepatvoreno eterično ulje.

Oralna upotreba:

Ne sugerira se oralna upotreba ovog eteričnog ulja.

Čak i profesionalno educirani aromaterapeuti rijetko oralno propisuju čisto eterično ulje matičnjaka.

MATIČNJAK
Recept I:

Čajna mješavina, i to 1 čajna žlica na 1 šalicu, ne smije se kuhati, nego samo popariti vrućom vodom.

Kod teške nesanice je preporučljivo uzimanje melisa-špirita ili melisa-ekstrakta, koji se nabavlja u ljekarni i to oko 20 kapi razrijeđeno s malo vode prije spavanja.

Kod neuroznih srčanih smetnji, neuroznog lupanja srca i stezanja u području srca, ipak je bezuvjetno potrebno zatražiti liječnički savjet jer, iako matičnjak donosi osjetno olakšanje i stišava bolove, ipak tim srčanim teškoćama može biti uzrok organsko oboljenje pa je potreban temeljiti liječnički pregled i liječnička kontrola.

Melisa-špirit je izvanredno sredstvo za masažu kod reume ili zgnječenja tkiva (kontuzija). Vanjska primjena u obliku mokrih ili vlažnih obloga preporuča se i kod kontuzija, oteklina, čireva, uboda insekata, izljeva krvi, upale živaca i zadebljanja dojki kod dojilja.

Primjena u pučkoj medicini: budući da ove mnogostrane mogućnosti primjene matičnjaka proističu gotovo isključivo iz pučke medicine, suvišno je svako ponovo nabrajanje.

Pučka medicina služi se vrlo dobrim receptima čajnih mješavina, tako među ostalim: kod nadimanja miješaju se jednaki dijelovi matičnjaka, kamilice i paprene metvice ( i od toga se priprema čajni oparak i to 1 čajna žlica mješavine za 1 šalicu čaja.

Čaj se pije nezaslađen i polako u gutljajima, a dojenčadi se može kod nadimanja davati taj čaj žličicom.

Za jačanje živaca glave priprema se čajna mješavina od jednakih dijelova matičnjaka i mažurana ), od toga se uzima 1 čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka, a pije se redovito neko vrijeme 2 do 3 šalice dnevno, zaslađeno medom.

Kod laganih žučnih bolova pije se čajna mješavina pripremljena od jednakih dijelova matičnjaka, kore krkavine, rosopasa i turice. Za čajni oparak uzima se 1 čajna žlica za 1 šalicu, a piju se dnevno 2-3 šalice polako i nezaslađeno.

Kod nervne slabosti pije se kroz dulje vrijeme mješavina jednakih dijelova matičnjaka i gospine trave, pripremljena kao čajni oparak od 1 čajne žlice mješavine za 1 šalicu, a piju se 2-3 šalice tokom dana, zaslađene medom.

Osobe slabijih živaca neka izbjegavaju nikotin, alkohol i kavu.

Primjena u liječenju životinja: čaj od matičnjaka zdrav je za pčele pa se pred pčelinjake stavljaju plitke zdjelice s čajem.

Još je pred oko 2000. god. Rimski pjesnik i ljubitelj pčela, Publije Ovidije Nazon, savjetovao da će se pčele privući košnici time što će se unutrašnjost pčelinjaka, okvira i pribora prati čajem od matičnjaka.

Ove mjere čine pčele zdravijima pa ne naginju tako lako pčelinjoj griži i drugim bolestima.
Kontraindikacije i nuspojave:

Matičnjak je iznimno sigurna, netoksična biljka.

Ne postoje ograničenja i upozorenja za njegovu upotrebu.

Upotrebom kod psihičkih tegoba ne razvija se ni tolerancija niti ovisnost.

U propisanoj količini, eterično ulje posve je sigurno za korištenje.

Čisto eterično ulje izaziva iritaciju i crvenilo kože.

Upotrebom patvorina često se mogu javiti neželjene reakcije poput alergije, iritacije, pa čak i mučnine.

To pogotovo vrijedi za sintetske patvorine

Izvor : koval.hr