Biljke liječe : Islandska mahovina

Raste u šumama viših planinskih područja: Bosne, Crne Gore, Slovenije i drugdje.

Ima uspravnu stelju sličnu grmu, koja je u svježem stanju žilava i ponešto sliči koži. To je vrlo niska biljka. Njena strana okrenuta svjetlu maslinasto je zelene boje, a suprotna strana sva je zeleno siva s bijelim pjegama. Steljka je obično crvenkaste boje. Suha mijenja boju. Nema ni lista ni korijenja, ni mirisa, ukusa je gorkog. List je poput neke opne. Raste sastavljeno i to na korijenu drugog bilja.
Sabire se od svibnja do rujna. Suši u hladu i sprema na suho mjesto.
Upotrebljava se protiv plućnih bolesti za poboljšanje apetita. Islandsku mahovinu prethodno treba kvasiti u vodi 6-8 sati i kuhati u istoj vodi dok ne postane sluzava. Tad se ocijedi i doda jedaća žlica samljevenog aniša i 2 žlice pravog pčelinjeg meda.

Od toga se čaja pije nekoliko puta dnevno po malu šalicu.

Ovako pripremljen čaj vrlo je dobar protiv svih upala, nahlada, promuklosti, grčevitog kašlja, plućnog katara. Čisti i jača sluznicu probavnih organa: želudac, crijeva, jetra, slezenu, gušteraču i mokraćni mjehur. Lijek je protiv slabe probave, neuredne stolice, čireva u crijevima i želucu, kao i protiv šećerne bolesti. Naročito je dobar za trudne i slabunjave žene poslije poroda. Koristan je za rekonvalescente i djecu. Pije se po dvije male šalice dnevno, gutljajima.

Islandska mahovina oživljava i pokreće crijeva. Ako se jedna žlica čaja stavi u 2-3 decilitra vode, kuha 5 minuta i pije triput dnevno, hladno, pola sata prije jela, povećava se broj crvenih i bijelih krvnih zrnaca. Liječi kašalj, bolove u crijevima. Kao sirup: 20 g na 300-400 g vode da stoji nekoliko sati, tada se ocijedi u drugu šalicu a na ostatak nalije još 300 g vode i taj ostavi nekoliko sati. Tada se spoje obje tečnosti u jednu posudu i kuha s medom do gustoće sirupa.
Islandska mahovina sadrži škroba i do 70%, gorčine 2%, glikozida, šećera, cetrariju, sluzi i drugih tvari u stanovitim količinama.

Izvor : biljke-kao-lijek.blogspot.nl