Biljke liječe : Iris

Iris - hrvatski nacionalni cvijet

Hrvatski naziv za iris je perunika, a dolazi od naziva staroslavenskog boga groma Peruna i njegove žene boginje Perunike, dok latinski naziv iris dolazi od naziva starogrčke božice duge Iride, koja je kao glasnica bogova dugom šarala s visina prenoseći poruke na zemlju. Vjerovalo se da tamo gdje duga dotakne tlo ili grom udari u zemlju, izraste iris (perunika) i to svaki puta vjerojatno druge boje. U starom Egiptu perunika je predstavljala kraljevski i božanski simbol moći i uzvišenosti, a zbog ljepote i raznolikosti boja i oblika cvjetova još je zovu i "orhideja sjevera".

Kod nas postoje brojne vrste perunika koje rastu samoniklo po kršastim stijenama jadranske obale, a neke od njih su ujedno i endemi naše flore - ne nalaze se ni na jednon drugom staništu na svijetu. To su hrvatska perunika (Iris croatica), patuljasta jadranska perunika (Iris adriatica), ilirska perunika (Iris illyrica) i jadranska ili blijeda perunika (Iris pseudopallida).
Rod perunika danas broji oko 300 vrsta trajnica, a uzgajaju se najviše za ukras zbog prekrasnih boja i oblika cvjetova. U Hrvatskoj raste oko 12 samoniklih vrsta, kojima pripadaju i prethodno navedeni endemi.

Iris (perunika) je biljka koja pripada porodici Iridaceae, zajedno s rodovima gladiola (Gladiolus) i šafrana (Crocus). Iz valjkastog, puzavog i trajnog podanka rastu uski, uspravni i sabljasti listovi. Cvjetna stabljika može narasti do 1,5 m visine i obično ima dva do tri cvijeta, a cvjetovi se sastoje iz 6 u 2 reda poredanih cvjetnih listova od kojih je vanjski svinut a unutarnji uspravan. Cvjetni listovi su najčešće plave boje sa žutim ili bjelkastim mrljama i prevučeni ljubičastim žilicama. Osnovna podjela: Iris Pseudacorus - vodena perunika koja cvate žutim cvjetovima, Iris Ensata - japanska koja ima plave, bijele i ružičaste cvjetove, Iris Germanica - njemačka i Iris Sibirica - azijska.

Pojedine vrste perunike upotrebljavaju se i u farmaciji te izradi parfema.

Ljekovito djelovanje biljke i upotreba u medicini: Zbog sluzi, droga kod kašlja djeluje vrlo blago, još se i danas ponegdje koriste različite vrste čajnih mješavina protiv kašlja. Upravo se zbog sluzi davala maloj djeci kod upale desni izazvane izbijanjem zuba. Mljevenom drogom posipavale su se rane ili se dodavala suhim šamponima. Nakon novih analiza aktivnih tvari ponajviše se primjenjuje kod ginekoloških bolesti, predmenstrualnog sindroma, u klimakteriju, kod migrene i vegetativnih smetnji te depresija. Predmenstrualni sindrom kombinacija je tegoba koje se javljaju 7-10 dana prije mjesečnice: glavobolja prije ili za vrijeme krvarenja, pojačana razdražljivost, napetost u prsima, probavne tegobe, bolovi u leđima, promjene na koži. Opisane tegobe posljedica su velike količine hormona gestagena i malene količine estrogena, pa stoga kod migrene dodavanje estrogena često ublažava grčevite bolove. U menopauzi ženske spolne žlijezde prestaju proizvoditi hormone. Količina estrogena i gestagena izrazito se smanjuje, a povećaju se količine drugih hormona. Zbog toga, a prije svega zbog snižavanja količine estrogena, dolazi do vegetativnih smetnji kao što su navale vrućine, ubrzavanje rada srca, depresija i nemogućnost koncentriranja.

Pod utjecajem hormona dolazi i do velikih promjena na koži i povećanog taloženja masnoća u tkivima te pojave osteoporoze. Estrogeni imaju osteoprotektivno djelovanje, pa se ženama u menopauzi daju za sprječavanje osteoporoze. I migrena je usko povezana sa spolnim hormonima, pa dodatak estrogena ublažava glavobolju, kao i depresije nakon porođaja i u menopauzi. Loša strana terapije estrogenima jesu nuspojave, npr. tromboze, oštećenja jetre, pojava edema, povećanje tjelesne težine, smetnje krvotoka i moguć utjecaj na nastanak raka dojke. Već je neko vrijeme poznato da i biljni sastojci imaju estrogeno djelovanje. Među njima su najznačajniji izoflavoni. Pripravci oolakšavaju hormonalne tegobe bez neželjenih djelovanja.

 Čaj od perunike
 Za spravljanje čaja okvirno vrijedi: dvije čajne žličice zdrobljene droge spravljamo kao oparak koji treba odstajati 10 minuta. Pijemo ga triput na dan, u obliku kure, a ako ga dobro podnosimo, možemo ga konzumirati i dulje vremena.
Tinktura: Prema receptu za tinkture, spravljamo je od 20 g zdrobljene droge sa 100 ml 70%-tnog etanola. Tinkturu uzimamo triput na dan, po 15-20 kapi. 

 

Izvor: sveosvemu.com