Biljke liječe : Gorocvijet

U malim količinama krijepi, jača i liječi srce i to naročito kod tegoba s vodom u osrčju i otok nogu, pojačava izlučivanje mokraće tj. uree, mokraćne kiseline, pomaže kod uremije, kroničnog oboljenja srca, nepravilnog rada srca, tahikardije, arterioskleroze, slabosti srca, angine pektoris, zaraznih bolesti, kod tzv. „masnog srca" u gojaznih osoba, proširuje koronarne žile.

Pomaže kod srčanih slabosti i grčeva, kod bolesti bubrega povezanih s bolestima srca, kod bolesti bubrega i mjehura kao što su upalna stanja i otežano mokrenje, kod trovanja nikotinom, kod neuroza, kada se preporučuje u kombinaciji s valerijanom, kod živčanih bolesti, tj. sprječava epileptične napadaje, kod tegoba s niskim tlakom, Basedowljeve bolesti, kod reume i reumatskih bolova.

Gorocvijet uspješno zamjenjuje naprstak ili digitalis, poznatu biljku za liječenje bolesti srca, uz napomenu da kod gorocvijeta nema opasnosti od navikavanja ili gomilanja u organizmu. Lijek se u pravilu uzima pod kontrolom liječnika najduže 14 dana nakon čega slijedi stanka od tjedan dana.


Simptomi trovanja. Dolazi do pojave mučnine i jakog povraćanja.

Izvor : biljke-kao-lijek.blogspot.nl