Biljke liječe: Dragoljub

Dragoljub - ljekovita i ukrasna biljka

Dragoljub (Tropaeolum majus) jednogodišnja je vrtna biljka porijeklom iz Perua, Kolumbije i Ekvadora.

Može biti grmolika ili penjačica, a voli topla i sunčana mjesta. Sadi se u proljeće, najbolje njoj pogoduje suho i pjeskovito tlo, pa nju ne treba dohranjivati i previše zalijevati jer to pogoduje rastu lišća, a smanjuje cvatnju. Inače cvate od svibnja do kraja jeseni.

Cvjetovi su u većini slučajeva jednobojni, ali mogu biti i kombinacija navedenih boja, te jednostruki ili dvostruki.

Međutim, dragoljub nije samo lijepa i ukrasna biljka, već je prije svega izuzetno ljekovita biljka. Sadrži benzil-gorušičino eterično ulje koje ima jako antibiotičko, antiseptičko i fungicidno djelovanje, pa se za dragoljub često kaže da je biljni antibiotik.

U ljekovite svrhe upotrebljavaju se svježi cvjetovi i listovi, te zrelo sjemenje. Nakon uzimanja, antibiotske tvari se nakon 2-3 sata razgrađuju u mokraći, djelomično i kroz pluća, a potpuno djelovanje postiže se nakon 4-10 sati.
Najčešće se koristi kod akutnih i kroničnih upala gornjih dišnih organa, za dezinfekciju mokraćnih organa te liječenje bolesti uzrokovanih stafilokokima, salmonelom i ostalim patogenim mikroorganizmima.
Koristi se na način da se od svježih listova i cvjetova dragoljuba slaže ljekovita salata koja ima antibiotsko djelovanje.

Svježe iscijeđeni biljni sok izvrsno je pak sredstvo protiv infekcija kože glave i ispadanja kose, a uzima se dva puta na dan po 2 žlice soka.

Izvor : sveosvemu.com