Biljke liječe :Crni sljez

Latinski naziv: Malva silvestri

Listovi su srcoliki, nazubljeni, sa gornje strane tamnozeleni, sa donje svjetliji i dlakavi.


Iz zglobova pored listova rastu po dva do četiri crveno-ljubičasta cvijeta, išarana plavkastim linijama. Cvijet ima pet sraslih latica.

Sadrži kalij, kalcij, natrij, fosfor i sumpor. U cvijetu ima mnogo sluzi, pa je čaj sluzav. U listovima ima tanina.

Cvate od juna do septembra. Za čaj se koristi prvenstveno cvijet, ali se koriste i mladi listovi, stabljika i korijen. Cvijet se bere po suhom vremenu dok još nije potpuno rascvjetan. Sušiti se mora brzo, nakon toga ga staviti na tamno (hermeticki zatvoriti), da ne posvijetli (cvijet poplavi kad je suh) i ne dobije vlagu, jer ga lako uhvati plijesan. Korijen se, kao i većina korijenja, bere u proljeće i jesen, dobro opere isitni i osuši.

Koristi se najčešće kao sastojak čaja protiv kašlja, kod upala u grlu i ždrijelu, za grgljanje i ispiranje.


Čaj od crnog sljeza:
2 navršene čajne kašike čaja (osušenog cvijeta, listova i stabljike) prelije se sa ¼ l mlake vode, ostavi se da stoji 5-10 sati (sa povremenim miješanjem), procijedi i koristi kao čaj za piće, grgljanje ili ispiranje. Ako se pije kao čaj protiv kašlja treba ga zasladiti medom (dijabetičari treba da piju nezaslađeno).

Za kašalj je dobra mješavina crnog sljeza sa jaglacom (Primula officinalis) u jednakom omjeru. Djeluje tako da razlučuje šlajm, smiruje nadražaj na kašalj i koristi se naročito kod djece. I ovaj čaj treba zasladiti sa medom: 2 čajne kašike ove mješavine preliju se sa ¼ l ključale vode, poslije 10 minuta procijedi. Pije se 2-3 puta dnevno po jedna šolja.


Izvor : cyberbulevar.com