Biljke liječe :Čičak – magnet za blagostanje


Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak, vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama i nepravilna srcolika oblika. U drugoj godini izraste uspravna razgranjena stabljika visine od 1 do 2 metara. Listovi su sve manji idući prema vrhu stabljike. Cvijeta u glavicama s grimiznocrvenim cjevastim, gusto zbijenim cvijetićima. Raste na livdama, neobrađenom tlu uz živice i puteve.
U proljeće sabire se mlado lišće, a korijen dvogodišnjih biljki u proljeće ili jesen.

Ljekoviti dijelovi biljke
Sadrži inulin, eterična i masna ulja, gorke tvari, trjeslovine. Za liječenje se upotrebljava korijen, lišće i sjeme. Dvogodišnje korijenje sabire se u proljece i jesen, listovi dok su još mladi, a sjeme kad sazri. Svjež korijen je ljekovitiji od suhog. Korijen se očisti i odreže po dužini te se suši. Ako držimo suhi korijen duže od godinu dana, on ne vrijedi, gubi ljekovita svojstva.

Ljekovito djelovanje
Pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te se upotrebljava za čišćenje organizma od toksina, kod alergijskih bolesti i kod želučanih tegoba. Korijen i list upotrebljavaju se kod upale želuca, želučanih čireva, nadutosti. Pomaže kod znojenja i probave. Dobar je lijek za liječenje čireva, gnojnih rana i ranica u ustima usta, reume i kožnih bolesti (ekcema) lišajeva. Sirov zdrobljen korijen stavlja se na rane koje su nastale od udarca, na kraste i otekline. Protiv reume i gihta vrlo je koristan čaj od čičkova sjemena (ploda). Suh korijen koji stoji duže od godinu dana gubi ljekovita svojstva.

cromaps.com