Bijela mrtva kopriva

... a podaci o njezinoj uporabi u srednjem vijeku oskudni su. Poprilično rasprostranjenu primjenu u narodnoj medicini zasigurno su potaknuli spisi župnika Kneippa koji je silno cijenio bijelu mrtvu koprivu. Današnja su istraživanja pokazala da sadrži niz aktivnih tvari, pa bije valjalo češće rabiti.
Cvjetove bijele mrtve koprive ubiremo bez čaški i brzo ih sušimo. Zbog poprilično velike količine sluzi, za sušenje je potrebno razmjerno dosta vremena. Čuvamo ih u dobro zatvorenim, tamnim posudama, kako se ne bi ovlažili i postali smeđi. Suha droga blagim mirisom podsjeća na med i u ustima je sluzava. Za kupelji koristimo zelene dijelove biljke s cvjetovima. U proljeće mlade izdanke miješamo sa špinatom.
Raste u živicama, uz putove i željezničke nasipe, uglavnom u nizinskim područjima Hrvatske. Katkada je vrlo rasprostranjena i ubiremo je bez poteškoća.
Srodne su joj vrste: Zbog hlapiva ulja, sluzi i trjeslovina vrste mrtvih kopriva s crvenim i ružičastim cvjetovima u narodnoj se medicini koriste izvana, i kod ljudi i kod životinja, u slučaju oštećenja i za omekšavanje ognojaka. Iznutra ih koristimo kod ženskih bolesti, jednako kao i bijelu mrtvu koprivu.
Djelovanje biljke i upotreba u liječenju: Djeluje kao antiflogistik (protuupalno) i adstringens. U narodnoj se medicini najčešće koristi kod bijelog pranja i bolne menstruacije. Službena medicina ne priznaje to djelovanje, ali bolnice kod takvih tegoba imaju iznimno dobra iskustva s cvjetovima bijele koprive, osobito u mješavinama s drugim drogama slična djelovanja. Drogu koristimo kod katara dišnih organa, želučanih i crijevnih tegoba i kod upala sluznica. Cijela zelen (a i zeleni drugih vrsta mrtvih kopriva) preporučljiva je za kupelji kod bijelog pranja u mladih djevojaka i kod kožnih tegoba. Važne su aktivne tvari trjeslovine tipa Lamiaceae, kao i eterično ulje.

Čaj od bijele mrtve koprive: Jednu do dvije čajne žličice droge od cvijeta spravljamo kao uvarak. Drogu stavljamo u hladnu vodu, polagano je grijemo do vrenja, a nakon toga treba odstajati još 5-10 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice na dan. Kod tegoba u vezi s menstruacijom čaj pijemo dulje vrijeme. Kod katara dišnih putova sladimo ga medom. Čaj koji pijemo prije spavanja umiruje. Kod slabih živaca tijekom dana pijemo po dvije šalice medom zaslađena čaja (u manjim gutljajima). Koristimo ga za ispiranje rodnice kod bijelog pranja te rana i čireva koji sporo zacjeljuju.
Ljekovite kupelji: Za kupelji koristimo cvatuću zelen svih vrsta mrtvih kopriva zajedno s korijenjem. 100 g droge prelijemo vrućom vodom i ostavljamo da odstoji 15-20 minuta. Ocijeđenu tekućinu dodajemo kupelji u kadi. Takva kupelj opušta grčeve maternice i ljekovito utječe na kožne upale.

Moguća neželjena djelovanja: Kod navedenih količina nisu poznata. Mlađim djevojkama preporučujemo da prije nego što se odluče za kakvu hormonsku terapiju, iskušaju ovu ljekovitu biljku, ali samo pod liječničkim nadzorom.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.nl