Bezglutenska, visokovrijedna i lako probavljiva žitarica: Proso

Proso, žitarice, bubreg, kamen u bubregu, prirodni lijek, recept, Proso

Proso je jedna od najstarijih, ali i najzdravijih žitarica.

Uzgaja se od prije 7000 godina, a podrijetlo vuče iz Azije, preciznije Kine i Afrike. Nekada je bila sirotinjska hrana, u Americi i Europi čak je služila kao stočna hrana dok se danas ova bezglutenska žitarica poznata diljem svijeta koristi za pripremu različitih jela; kao prilog, salata ili dodatak jelima, u juhama ili varivima.

Postoji u nekoliko vrsta, okruglog je oblika i kompaktnog zrna te najčešće žute boje. S obzirom na područja rasta u hladnoj klimi, prema makrobiotičkoj filozofiji je toplo za tijelo, stoga ga je najbolje jesti u kasno ljeto i jesen.

Osim što nema glutena, proso je alkalna žitarica, zbog čega je lako probavljiva, a prema nekim znanstvenicima i antikancerogena jer alkalna hrana ne uzrokuje kiselost organizma. Preporučuje se stoga osobama koje imaju crijevnih problema jer pomaže u regeneraciji crijevne flore, za probleme sa slezenom i gušteračom, ali i kod problema sa anemijom, artritisom te živčanim sustavom. Jede se bez ljuske u kojoj se nalazi jer je ona teško probavljiva.

Bogata je magnezijem i željezom, odličan je izvor proteina (u 100 g ima 10 g bjelančevina), kalcijem, fosforom, cinkom, niklom, vitaminom E i vitaminima B kompleksa.

Kao što smo već napomenuli, među drugim žitaricama ističe se zato što je bez glutena, a istovremeno je lužnata. Prirodni pH dijelova ljudskog tijela je različit, ipak ukoliko on padne ispod 7, našem organizmu potrebna je pomoć hrane. Naravno one koja je po prirodi manje kisela, odnosno koja je lužnata. Stres te „zapadnjački" tip prehrane uzrokuje acidozu (kiselost) organizma, koja je uzrok mnogih bolesti . Iako dok jedemo ne osjetimo kiselost određene namirnice, ona nakon razgradnje u probavnom sustavu postaje takva te može uzrokovati daljnju acidozu.

Bijelo brašno, šećer, meso, jaja, žitarice, plodovi mora, kikiriki, brusnice, šljive, višnje, grahorice, kava i čokolada te nedostatak povrća i voća u prehrani , koje potiče lužnatost, remete prirodnu ravnotežu i pH različitih sustava u organizmu. Kako bismo to ispravili, potrebno je povećati unos svog ostalog povrća i voća (uključujući i limun koji je prirodno kiselog okusa, ali djeluje suprotno razgradnjom) i prosa koje može učinkovito zamijeniti pšenicu.

Od prosa možemo pripremati ukusnu kašu za doručak, sa komadićima voća i žlicom meda, pudinge, kolače. Možemo ga dodavati u juhe umjesto tjestenine, kuhati u woku ili na tavi s povrćem; proseno brašno ima odlična vezivna svojstva pa ga se koristi umjesto bjelanjaka za izradu kolačića, povrtnih pašteta ili vegeburgera.

Za pripremu i kuhanje prosa potrebno je svega desetak minuta; dovoljno ga je kuhati nekoliko minuta u kipućoj vodi i nakon toga ostaviti pet minuta u vrućoj vodi u kojoj se kuhalo kako bi zrno nabubrilo.

Kako bismo vam olakšali pripremu prosa, donosimo vam nekoliko jednostavnih početničkih recepata, nakon kojih će ova, s pravom nazvana zdrava žitarica, zacijelo postati vaš favorit!

Proso s bundevom


Sastojci:
2 šalice prosa
2 šalice na kocke narezane bundeve
1,5-2 šalice vode na šalicu prosa
Prstohvat soli na šalicu prosa
Proso najprije operite i zatim ga ispržite na tavi dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Proso i narezanu bundevu stavite kuhati u isti lonac, dodajte vodu i sol te kuhajte dok ne omekša, otprilike 30 minuta. Sve sastojke prebacite u posudu za pečenje s poklopcem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Kada bude gotovo, jelo mora sličiti kukuruznom kruhu. Režite na šnite i poslužite toplo.

Proso s povrćem
Sastojci:
2 šalice prosa
Zrnje s 2-3 klipa kukuruza
1/2 šalice na kockice narezane mrkve
1/4 šalice na kockice narezanog čička
1/2 šalice na kockice narezanog luka
1/2 šalice na kockice narezanog celera
1/2 šalice na kockice narezanog seitana
3 šalice vode
Peršin
Operite proso te ga popržite u tavi nekoliko minuta dok ne postane zlatno-smeđe boje. Stavite proso, narezano povrće i vodu u lonac te kuhajte dok povrće ne omekša. Kad je kuhano poslužite sa svježe narezanim peršinom!

Prosena kaša


Sastojci:
2 šalice prosa
žlica grožđica
jabuka narezana na kockice
kruška narezana na kockice
mala žlica meda
Stavite kuhati voće i grožđice u tri ??alice vode. Kada voće omekša dodajte proso koje ste prethodno oprali. Nakon 5 minuta, maknite s vatre i ostavite dok proso ne nabubri i „popije" vodu. Prije posluživanja, umiješajte žličicu meda.

Dobar tek!