Balanitis: Crvenilo na penisu i glaviću – uzroci, simptomi, liječenje

 Balanitis: Crvenilo na penisu i glaviću – uzroci, simptomi, liječenje
Crvenilo na glaviću penisa je najčešće povezano s upalom glavića penisa koje se medicinski zove balanitis, ali može biti uzrokovano i nekim drugim uzrocima.

Uzroci crvenila na glaviću penisu

Uzroci crvenila na glaviću variraju od jednostavnih koji ne zahtijevaju liječenje do ozbiljnijih uzroka za koje je potrebna hitna liječnička intervencija. Penis je organ koji je pod određenim rizikom od infekcija budući da samo mokrenje predstavlja opasnost od infekcija, a neodgovorno ponašanje povećava rizik od spolno prenosivih bolesti.

Uzrok crvenilu penisa može biti banalan: spolne aktivnost u kojima se pregrubo postupa prema osjetljivoj koži na penisu. Masturbacija i spolni odnosi predstavljaju jedan vid traume pogotovo ako se radi o dodiru suhe kože o suhu kožu.
Infekcije - prilikom svakog mokrenja je potrebno dobro obrisati glavić penisa i navući kožicu da čak i posljednja kap mokraće ne preostane. Čak i kap mokraće može uzrokovati probleme u vidu upale i crvenila.
Spolno prenosive bolesti - promiskuitetne osobe su pod posebnim rizikom, stoga su u tim slučajevima potrebne redovite kontrole. Također je bitno znati da crvenilo nije jedini problem kod spolno prenosivih bolesti te da posljedice i za vas i za drugu osobu mogu biti pogubne.
Alergija - najčešće se radi o alergiji na latex.
Rak penisa je iznimno rijedak, ali moguć uzrok crvenilu.
Upala glavića penisa (balantitis) - može biti uzrokovana bakterijama, virusima ili gljivicama u uvjetima nedovoljno dobre higijene.
Simptomi crvenila na glaviću penisu

Osim crvenila na glaviću penisa, potrebno je dobro pogledati postoje li još neki prateći simptomi:

Druge promjene na koži - u vidu krasta ili ranica.
Izlučevine ili iscjedak iz penisa.
Otežano ili bolno mokrenje.
Bolna ejakulacija.
Svrbež.
Oteklina ili edem.
Kvržice ili otvrdnuća.
Bitno je napomenuti da su simptomi spolnih bolesti slabije izraženi kod muškaraca nego kod žena.


Liječenje crvenila na glaviću penisu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje ovisi o uzroku.

Kod mehaničkih ozljeda je potrebno ispirati penis mlakom vodom i prati ga sapunom s neutralnim pH. Liječnik vam može prepisati kremu da vam rane brže zacijele.

Kod alergija je ključna dijagnostika, budući da je izbjegavanje alergena koji uzrokuje crvenilo često jedini način za otklanjanje simptoma.

Spolno prenosive bolesti se liječe lijekovima, koji se uzimaju uz kontrolu liječnika ili ljekarnika.

Rak je specifična bolest čije liječenje najčešće zahtijeva operativni i kemoterapeutski pristup.