Antioksidans bomba: Čaj od suhih maslinovih grančica

maslinove grančice, List masline, herpes, tuberkuloza, Gonoreja, antivirusno i antibakterijsko djelovanje
Iako na samo pomisao masline uglavnom vizualiziramo ukusan i zdrav plod, iznimno je koristan i ljekovit list masline. Naime, povijest te biljke seže daleko u prošlost, riječ je o stablu koje može živjeti i do 3000 godina. Pripravke od maslinova lišća koristili su i stari Egipćani, a u Bibliji se spominje i više od 1000 puta.

List masline obiluje brojnim ljekovitim svojstvima. Najaktivniji spoj u lišću masline koji se uglavnom i veže uz terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo je taj spoj i produkti njegove hidrolitičke razgradnje pravo antibakterijsko djelovanje.List masline pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripe, meningitisa, hepatitisa B, herpesa itd. Pomaže i kod upala mokraćnog sustava, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Spojevi u maslinovu listu jačaju imunološki sustav, podižu energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi te razinu lošeg kolesterola (LDL-a).

Recept za čaj

Za šalicu čaja od 2 do 3 dcl potrebno vam je od 15 do 20 osušenih listova masline (možete ih malo izdrobiti). Prokuhajte vodu, ubacite u nju listove i kuhajte još 2 do 3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta pa ih zatim izvadite. Nije dobro da listovi stoje u vodi predugo.

Čaj možete piti hladan ili topao s medom, limunom ili bez ičega. Pijte ga svakoga dana kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno. Blagog je okusa. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su mladi. Operite ih i osušite na zraku, a čuvati ih možete u zatvorenoj posudi.

dnevno.hr