Antibakterijsko sredstvo za pranje ruku neće vas zaštiti od gripe, evo i zašto

tuširanje, vježbanje, gripa, zima, prijenosnici gripe, prehlada, hrana, izbjegavanje, gripa, istine i zablude, SKB Mostar, gripa, gripa, Nova gripa, ptičja gripa, gripa, BIH, gripa, gripa, virus, prehlada, prehlade, lijek za prehladu, gripa, zima, prehlada

Novo istraživanje pokazalo je kako se ne smijemo potpuno pouzdati u antibakterijsku tekućinu. Znanstvenici iz Japana otkrili su kako i nakon što se dvije minute ruke peru ovim sredstvom, virus gripe i dalje je živ, a bilo je potrebno četiri minute da virus nestane.

Ipak, najbolji rezultat se postiže uz pomoć tople vode i antibakterijskog sapuna. Trljanje ruku u ovom slučaju ubit će gripu u samo 30 sekundi, piše Daily Mail.


Desetero volontera na vrhove prstiju stavili su gripom zaraženu slinu. Kada kupaonica nije u blizini, antibakterijsko sredstvo čini se kao dobra ideja. Ali, čak i nakon dvije minute trljanja sredstva po mokrim prstima virus je i dalje bio prisutan. Znanstvenici kažu da se ovo događa jer je tekstura sredstva ljepljiva i sluzava. Stoga treba dulje da alkohol počne djelovati u otopini pomiješanoj sa zaraženom slinom pa virus nestaje tek nakon četiri minute. Zato je mnogo bolje oprati ruke toplom vodom i sapunom.

Gripa je bolest dišnog sustava koju prouzročuju virusi. Nemoguće je stvoriti trajnu imunost na ovu bolest. Gripa počinje simptomima kao što su povišena tjelesna temperatura koja traje tri do četiri dana, jaka glavobolja te bolovi u mišićima, zglobovima i kostima. Cijepljenje protiv gripe preporučuje se osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima te zdravstvenim djelatnicima.