Analizom krvi moguće otkriti rak

analiza krvi
analiza krvi
Istraživači kažu da su uspjeli da testiraju krv na rak dojke tako što određuju u kojoj su mjeri prisutni određeni izotopi, konkretno ugljenik 12 i azot 15. Kako naučnici kažu, biće potrebno još čitavo desetljeće da bi taj test stigao u klinike širom sveta.

Testovi koji se baziraju na analizi krvi već postoje, i radi se o "tumor markerima". Oni pronalaze određene proteine koji se nalaze u većim procentima kod osoba koje boluju od raka. Nažalost, oni su prilično nespecifični. Recimo, ako neko ima rak jajnika, povećan je protein CA-125. Međutim, visoki nivoi ovog proteina ne moraju da znače da neko ima rak jajnika. Može da se radi o benignom tumoru.

Naučnici su pokušali pojednostavljeno da objasne kako namjeravaju da koriste analize krvi u borbi sa rakom. Svaki rak je jedinstven, pošto svaki tumor ima određeni "genetski kod", koji ga čini specifičnim. Uspješnost liječenja zavisi od toga da li će tumor reagirati na lijek, a da bismo bili sigurni da hoće, moramo znati više o samom tumoru, odnosno o njegovom genetskom kodu.

Svaki put kad ćelija raka umre, ona ispusti dio svog genetskog koda u krvni sistem čovjeka. Ovaj slobodni DNK se zove "cirkulišući tumorski DNA" (ctDNA). Naučnici vjeruju da mogu da testiraju krv pacijenata koristeći ovu slobodnu ctDNA i na taj način bi bili u stanju da doznaju mnogo više o tipu tumora i tome kako se razvija.

Ovo bi bilo veoma bitno ne samo za otkrivanje raka, nego i liječenje, pošto bi nam pokazalo da li tumor reagira na lijek ili je otporan.

n1.rs