Aloja (Aloe Vera), jedna je od najljekovitijih biljaka

aloa vera, lijek, RAK, limun, aloa vera, napitak, zdravlje, aloa vera, lijek, salo, aloa vera, Aloja, antioksidacijskia svojstva, antioksidant, izvor vitamina
Aloja (Aloe Vera), porijeklom iz Sjeverne Afrike, jedna je od najljekovitijih biljaka i od davnina je poznata kao "eliksir vječnog života". U starom Egiptu su aloju zato nosili kao posmrtni dar faraonima. Dobar je izvor antioksidativnih vitamina A, C, E i B grupe, kao i magnezija, mangana, cinka, bakra, kroma, kalcija, kalija i željeza. Aloja sadrži aminokiseline, eterična ulja, glikoproteine, biogene stimulatore i polisaharide. Ovu biljku kolokvijalno još nazivaju "kraljicom ljekovitih biljaka". Naziv »aloe vera« potječe od arapske riječi alloeh, što znači svjetleća gorka tvar, zbog gorke, tekućine koja se nalazi u listovima, te vera što na latinskom znači istina.

Iako svojim izgledom podsjeća na kaktus, aloe vera pripada porodici ljiljana u koju spadaju i druge ljekovite biljke luk, češnjak te šparoge.
Aloja je bogata hranjivim sastojcima i pozitivno djeluje na svaku stanicu u organizmu. Sadrži enzime koji pozitivno utječu na probavu i uklanjaju toksine iz tijela. U njezinom sastavu nalazi se 16 enzima iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celuloza koji pomažu u razgradnji šećera i masti, pospješuju probavu i apsorpciju hranjivih sastojaka. Aloja je vrlo moćan adaptogen, povećava otpornost organizma na stres, traumu, anksioznost, mentalni i fizički zamor, kao i na sve ostale vanjske negativne utjecaje. Osim toga, povećava sposoblost crijeva da apsorbira hranjive tvari i probavlja hranu, sprečava opstipaciju, ublažava simptom iritabilnog crijeva i žgaravrce. Aloja oslobađa tijelo od crijevnih parazita, potpomaže održavanje ravnoteže u želucu i štiti od infekcija. U istraživanju provedenom na Državnom medicinskom fakultetu u Moskvi otkriveno je da snažna antioksidativna svojstva aloje sprečavaju nastanak čira na želucu i obnavljaju oštećenu sluznicu.
ČUVA ZDRAVLJE KOSTIJU

Rezultati studije objavljeni u časopisu "British Medical Journal" pokazali su da aloja sadrži betasitosterol, kampesterol i lupeol, spojeve koji ublažavaju upalne procese u organizmu. Osim toga, u njezinom sastavu nalazimo veliki broj masnih kiselina, koje pospješuju razgradnju masnoća u organizmu. Poboljšava cirkulaciju i regulira krvni tlak, te štiti srce od lošeg utjecaja kolesterola. Aktivni sastojci ove biljke (sumpor, salicilna cinaminska kiselina, urea i fenol) imaju antibakterijska, antigljivična protuupalna svojstva. Osim toga, aloja sadrži antrahinon, spoj koji ublažava upalu nastalu zbog različitih bolesti želuca, kao što su ulcerozni kolitis, čir i žgaravica. Također, liječi infekcije kože i opekline, te ublažava bolove u zglobovima koji se javljaju zbog reumatoidnog artritisa.

SMANJUJE RAST TUMORA

Brojna istraživanja pokazala su da aloja, koja sadrži i polisaharide, jača imunološki sustav i pomaže organizmu da se brže oporavi od bolesti, zbog čega je nezamjenjiva pomoć oboljehma od raka. Istraživanja su potvrdila da smanjuje rast tumora i zaustavlja širenje metastaza. Ublažava tegobe koje izaziva kemoterapija i detoksicira organizam. Osim toga, istraživanje kineskih znanstvenika pokazalo je da aloja pomaže i u liječenju leukemije.

SNAŽNA UMIRUJUĆA SVOJSTVA

Aloja ima snažna protuupalna svojstva, umiruje i pomlađuje kožu, ne izaziva iritaciju i pomaže u liječenju pigmentacija i akni. Ova čudesna biljka ublažava simptome multiple skleroze, što je potvrdilo i istraživanje provedeno na sveučilištu u Teheranu. Aloja usporava napredak bolesti i obnavlja oboljelo tkivo.
UZGOJITE JE SAMI
Postoji oko 360 vrsta aloje, ali je od te velike brojke ljekovito samo njih nekoliko: Aloe awrborescens Miller, Aloe perryi Baker, Aloe ferox Miller, Aloe capensis te Aloe barbadensis Miller. Posljednja vrsta smatra se najljekovitijom. Aloja se jednostavno uzgaja, a uz neke osnovne savjete možete je i sami posaditi. Ova biljka ima plitak korijen i možete je posaditi u vrt ili u širu i pliću posudu za cvijeće. Tlo mora biti drenažno, pa savjetujemo mješavinu s pijeskom, perlitom, šljunkom i granitom. Jednostavno uzmite mladicu koja raste iz korijena matične biljke i presadite je na željeno mjesto, najbolje sunčani i djelomice zasjenjen položaj. Ljeti je morate više zalijevati, a zimi, kada prelazi u stanje laganog mirovanja, manje. Nikada je nemojte preobilno zalijevati i pustite da se zemlja prije sljedećeg zalijevanja dobro osuši, kako biljka ne bi trunula. Aloja cvate tijekom lipnja, a cvatnju možete potaknuti uporabom gnojiva, no ni s njim nemojte pretjerati već ga oskudno dozirajte. Aloja je osjetljiva na niske temperature, pa je idealna za uzgoj u priobalju. Ako temperatura padne ispod 5 stupnjeva, biljka će se najvjerojatnije osušiti. Budući da sadrži 95 i 99 posto vode, treba je čuvati od smrzavanja.
RECEPTI

Sirup protiv raka

Uzmite 350 g listova aloe arborescens, operite ih pod mlazom vode i odstranite iglice s rubova. Listove narežite na komade i stavite ih u blender, dodajte 500 g pčelinjeg meda i 4-5 žlica šljivovice, pa sve izmiksajte i prelijte u tamnu posudu, zatvorite i stavite u hladnjak. Umjesto alkohola možete koristiti jabučni ocat. Sirup prije upotrebe promućkajte i uzimajte tri puta dnevno, pola sata prije obroka.

Losion za lice

U staklenu bočicu stavite po 50 ml ružine vodice, glicerina i soka aloje, i 2 žlice limunovog soka, pa dobro promućkajte. Laganom masažom nanesite losion na vlažnu kožu lica, ostavite da kratko odstoji i isperite toplom vodom.

Protiv strija

Pomiješajte po 2 šalice morske soli i prirodnog meda i po 1 šalicu kokosovog ulja i aloje. Nanesite smjesu na tijelo i ostavite da odstoji pola sata, a zatim isperite i kožu namažite mlijekom za tijelo.