Ako ste pretjerali za blagdane ovaj napitak će vas spasiti

napitak, blagdani, višak kilograma, napitak, čudotvorni napitak, pomaže u detoksikaciji jetre, sredstvo za detoksaciju
Većina nas tijekom praznika da sebi oduška i odluči uživati u hrani i piću, te se počasti ukusnim, raznovrsnim specijalitetima s bogate trpeze. No, često taj privremeni hedonizam preraste u neumjerenost, a mi završimo s kojim kilogramom previše, podbukli, napuhnuti, s bolovima u trbuhu i želucu te usporenom probavom.

Očekivano, prvobitna pomisao nam je da se pod hitno moramo baciti na strogo gladovanje ili posegnemo za "čudotvornim" detoks napicima, ali je zapravo tajna u nečem sasvim drugom.

Prvo to, a onda sve ostalo

Prvo što bismo trebali napraviti jest tijelu osigurati hidrataciju, pa tek onda prijeći na nešto lakšu, odnosno manje kaloričnu hranu.

Nutricionisti su složni - normalno je da nam se povremeno, a pogotovo u vrijeme blagdana, dogodi da malo pretjeramo, ali postoje, ističu, načini kako da izađemo na kraj s posljedicama prazničnog prejedanja.

Ne vjerujte ni u kakve čarobne detoks napitke, ali svojevrstan detoks bi u ovom slučaju bio izbjegavanje visokokalorične prehrane više dana za redom i uvođenje lako probavljive hrane, te postepen povratak na balansiranu prehranu.

Pomoći će vam da se riješite probavnih tegoba, da tijelo dubinski izdrenirate, a pored toga, pomoći će i u obnovi tjelesne energije.

Što to znači?

To znači da dan započnemo s mlakom vodom i limunom i da tijekom dana nastavimo s dobrom hidratacijom organizma, kako je tijelo vjerojatno (a ako smo pretjerali i s alkoholom onda sigurno) dehidrirano. Kako bismo umirili nadutost i grčeve u trbuhu, trebamo konzumirati biljne čajeve, mješavine na bazi kima, korijandera, komorača, nevena, kamilice... jer će laksativno djelovati na probavu.

Naravno, uz spomenute napitke koji će nam pomoći da smirimo želudac i izbalansiramo probavu, treba se prebaciti i na nešto laganiju hranu, kako bismo se vratili u formu.

Detoks prehrana podrazumijeva laganu hranu - kao što su variva od povrća, bijelo meso, jaja, posni sir, kiselo-mliječni proizvodi i svježe cijeđeni voćni sokovi. No, vrlo je važan i način pripreme. Izbjegavajte svako prženje i pečenje. Hranu pripremajte lešo ili kuhanjem na pari. Tako se povećava probavljivostst obroka, tijelo se hrani potrebnim nutrijentima i štede se prethodno pretjerano unsene kalorije.

Dakle, kombinacija vode s limunom, biljnih čajeva te niskokalorične prehrane - dovest će do željenog rezultata, a to je povratak na kilažu prije blagdana.

zivim.hr