Ako ste alergični na ambroziju ne izlazite iz kuće prijepodne

... simptomima – crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem, te otečenim očima. Da bi se ublažili simptomi ove Alegrija ne bi trebalo izlaziti iz kuće tijekom prijepodneva jer je tada najviše peludi u zraku, te držati zatvorene prozore od stana ili automobila, da bi se spriječilo da pelud uđe u stan ili automobil.

Osim toga, ako je vjetrovito, treba ostati u kući jer se sićušne čestice peludi lako i velikom brzinom prenose vjetrom. Također, da bi se ublažili simptomi alergije na ambroziju jako je važno tuširati se i prati kosu svako veče, kako bi se isprao pelud s tijela i kose, te često prati ruke. Osim toga, treba se i često presvlačiti, jer se na taj način s odjeće odstranjuje pelud.

Jako je važno i redovito usisavati stan i prati podove jer se usisavanje i pranjem skuplja i uklanja pelud. Veš bi trebali sušiti u kući, a ne u dvorištu ili na terasi, kako bi spriječili da se pelud taloži po rublju, jer mokar veš sakuplja pelud. Najveći broj ovakvih pacijenata u ambulante javlja je krajem kolovoza i početkom rujna.

Za liječenje alergije na ambroziju koriste se antihistaminici, odnosno lijekovi za blokiranje alergijskih reakcija. Građanima, se također savjetuje da ne uzimaju lijekove na svoju ruku, nego da se u slučaju izraženih tegoba kod alergije na ambroziju jave svom obiteljskom liječniku.

Nezavisne novine / Nevena Todorović, specijalist obiteljske medicine