Ako ne perete zube prijete vam demencija i srčane bolesti

Ako ne perete zube prijete vam demencija i srčane bolesti
Dr Christoffer Van Tulleken iz eksperimentalnih razloga puna dva tjedna nije prao zube. Prvi vidljivi rezultat toga bila je upala desni. Prenosi Magazin.hr.

Ali testovi koje je napravio profesor Iain Chapple iz Zubarske škole Sveučilišta u Birminghamu pokazali su da je dva tjedna bez pranja zubi naškodilo cijelom imunološkom sustavu.

Bijele krvne stanice, zadužene za borbu protiv stranih tijela, nisu krenule odmah prema uljezu već bi se kretale sporo i nasumično. Rezultati testova su pokazivali da je cijelo tijelo postalo upaljeno kao rezultat infekcije desni.

Upala je reakcija organizma na infekciju, i najčešće se na vanjskom tijelu vidi kao crveno, nateklo tkivo.

Kada je reakcija kratkotrajna radi se o zdravom odgovoru. Ali kada tijelo konstantno reagira na kroničnu ozlijedu ili infekciju, poput kronične upale desni, to može preopteretiti naš imunološki sustav što dovodi do lančane reakcije koja nanosi štetu cijelom organizmu.

Bolesti kao što su dijabetes tip 2, srčane bolesti, Alzheimerova bolest, moždani udar i neki tipovi raka mogu dijelom ili čak u potpunosti nastati kao rezultat kroničnih upala.

Povezanost između zdravlja zubi i desni s jedne strane i zdravlja cijelog tijela s druge još je uvijek relativno zapostavljena u zdravstvu.

Dovoljno je i malo paste

Bitno je djecu od malih nogu naučiti da peru zube barem dvije minute te da lagano četkicom prijeđu po svakoj površini svakog zuba.

Unatoč reklamama, skupe četkice najčešće nisu ništa bolje od najobičnijih, jeftinih a može se uštediti i na pasti ako se na četkicu stavi količina veličine zrna graška, koja je i više nego dovoljna ako ne pljujete i ne ispirete usta tijekom pranja zubi.

Važno je ne pljuvati i ne ispirati ne samo zbog uštede novca, nego još više zato što je najkorisnija stvar u pasti flour, koji je to učinkovitiji što duže ostaje na zubima.