Ako izgorite, namažite se...

Sunčane opekline ključno je njegovati hladnim oblozima i hidratantnim losionom, kažu stručnjaci, a mi vam donosimo i nekoliko domaćih recepata za hidrataciju kože, ublaživanje svrbeža i crvenila.

Uronite u hladnu, umi­rujuću kupku u koju ste prethodno dodali nekoliko žlica sode bikarbone ili šalicu zobene kaše. Za namakanje će vam biti dovoljno 15 do 20 minuta. Izbjegavajte mirišljave soli i pjenaste kupke kako ne biste dodatno iritirali već nadraženu kožu.

Mokru kožu ne brišite ručnikom, već se osušite na zraku, a potom crvene dijelove obilno namažite gelom od aloe vere pet puta dnevno nekoliko dana zaredom.

Um­jesto kupke, opekline vam može rashladiti i krumpir. Operite ga i smiksajte s malo vode pa dobivenu smjesu nanesite na crvena područja. Kada se smjesa na koži osuši, otuširajte se hladnom vodom.

Blage sunčane opekline koje se često pojave uz rub kupaćeg kostima na mjestima koja nehotice „preskočimo" kad nanosimo zaštitnu kremu (bit će najsigurnije da se namažete prije nego što odjenete kupaći kostim), možete njegovati rijetkom smjesom vode i kukuruznog brašna koja će regenerirati kožu.


Kao prva pomoć u ublaživanju crvenila mogu vam poslužiti još neke namirnice koje pronađete u hladnjaku, poput hladnog mlijeka, sirovih jaja te kolutića krastavca ili rajčice.

Izvor: sensaklub.hr