Ako imate ove simptome, imate posljedice toplinskog udara ili sunčanicu

kreme za zaštitu, sunčanje, produženje , život, zaštitni faktor, krema za sunčanje, toplinska iscrpljenost, sunčanica, simptomi, koža, sunce, sunčanje, sunčanje, guljenje, mlijeko za sunčanje, ulje za sunčanje, krema za sunčanje, sunčanje, krema za sunčanje, mlijeko za sunčanje, ulje za sunčanje, krema za sunčanje, prošla godina

Posebno oprezni trebali bi biti kronični bolesnici, starije osobe i djeca i izbjegavati izlazak u razdoblju od 10 do 18h sati.

Simptomi toplinske iscrpljenosti

Do toplinske iscrpljenosti dolazi zbog gubitka tekućine i soli iz organizma, najčešće uslijed nedovoljnog ispijanja vode i pojačanog znojenja.

Ako vam koža postaje "ljepljiva", blijeda uz pojačano znojenje, nemate apetit, osjećate se smeteno, imate nagon za povraćanjem, osjećate mučninu i imate povišenu temperaturu, imate simptome toplinske iscrpljenosti. Uz ove simptome, mogu se javiti i glavobolja i vrtoglavica, grčevi u udovima, ubrzano disanje i nepravilan rad srca. Simptomi nisu bezazaleni, posebice za one osjetljivije jer toplinska iscrpljenost može uzrokovati i nesvjesticu.

Posebno posane posljedice na organizam može imati sunčanica. To je stanje izazvano pretjeranim izlaganjem glave suncu što uzrokuje "pregrijanost", ali ponekad i iznimno opasne posljedice jer žile mogu nabreknuti i mozak može nateknuti ako stanje sunčanice potraje duže vrijeme. Može doći i do gubitka svijesti, ali u najgorim slučajevima može doći i do kome te u konačnici smrti.

Stoga nemojte zanemarivati simptopme sunčanice, potrebno je reagirati što prije ako vam koža postaje suha, pojavljuje se izraženo crvenilo na području lica, imate povišenu temperaturu i osjećate mučninu, osjećate vrtoglavicu i glavobolju, osjećate se smeteno, ali ono što će vam posebno dati upozorenje da je riječ o sunčanici je preosjetljivost na svjetlo.

Ako imate ove simptome odmah se uputite liječniku ili zovite hitnu pomoć. Do dolaska liječnika potrebno je pokušati rashladiti tijelo oblozima i hidratizacijom organizma s rashlađenim napicima.

Opasan toplinski udar

Toplinski udar još je opasnije stanje za naš organizam u odnosu na toplinsku iscrpljenost i sunčanicu. To je posebno stanje šoka za organizam jer temperatura tijela raste i preko 40 stupnjeva, a svi navedeni simptomi su puno izraženiji.

Kako si pomoći?

Tuširajte se u hladnoj vodi, ali prvo prilagodite temperaturu vode da bude bliža prosječnoj temperaturi tijela, a zatim neka voda postaje sve hladnija. Tuširajte se barem 10 minuta u hladnijoj vodi kako bi rashladili tijelo koje je pregrijano. Ako niste u mogućnosti stati pod tuš ili u kadu, pomoći će i hladni oblozi i polijevanje vodom.

Dobro je znati i da ljuta paprika pomaže kod visoke tjelesne temperature i ublažava glavobolju prouzročenu pretjeranom izlaganju suncu, piše Alternativa Za Vas.

Pola žličice ljute paprike stavite u šalicu vrele vode. Uzmite jednu žlicu tako dobivene tekućine i ulijte je u čašu vode. Polako srčite dok ispijate. Ova bi vam smjesa trebala ublažiti tegobe od sunčanice, savjetuju na portalu.

Jedite puno svježeg voća i povrća, osobito onog koje je bogato vodom, kao što su lubenica, limun, naranča i krastavac, ali prehranu obogatite i orasima, mahunarkama, maslinovim uljem...

Izvor: vecernji.hr