AIDS prvi uzrok smrti mladih od 10 do 19 godina u Africi

HIV
HIV

"Usprkos primjetnom napretku ostvarenom u borbi protiv AIDS-a" u području prevencije i liječenja, "AIDS ostaje drugi uzrok smrti mladih između 10 i 19 godina u svijetu, i prvi uzrok smrti u toj dobnoj skupini u Africi", istaknuo je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake u priopćenju.

"Broj smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om među mladima između 15 i 19 godina više je nego udvostručen od 2000. godine. U svijetu 2015. godine bilo je prosječno 29 novih infekcija svakog sata" u toj dobnoj skupini, po UNICEF-u.

Najpogođenije su djevojke. "Kod njih je zabilježeno 65 posto novih infekcija među adolescentima u svijetu", dodaje se u priopćenju. "U subsaharskoj Africi koju nastanjuje oko 70 posto osoba koje žive s AIDS-om, tri od četiri adolescenta novozaraženih AIDS-om u 2015. bile su djevojke", ističe UNICEF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga UN-ove agencije među 52.000 mladih u 16 zemalja svijeta otkrila je da se 68 posto ispitanika nije željelo testirati na AIDS "iz straha od pozitivnog rezultata i straha da budu stigmatizirani".

Broj novih infekcija s majke na dijete, povezanih s prijenosom virusa pri rođenju ili tijekom dojenja, znatno se smanjio - u visini 70 posto od 2000., navodi UNICEF.

Godine 2015. polovica novih infekcija među djecom od 0 do 14 godina zabilježena je u samo šest zemalja, od kojih se pet nalazi u Africi: Južnoafrička Republika, Kenija, Mozambik, Nigerija i Tanzanija.

Hina