Čovjek komplicira i zato se dovodi u neravnotežu i bolest

prirodna medicina, Ayurveda, najstariji wellness, neem, biljka 21. stoljeća
Svi smo različiti i potreban nam je individualan pristup

Svaki čovjek potaknut drevnim znanjem ayurvede može na vrlo jednostavan način oplemeniti svoj život i iscijeliti se, odnosno vratiti se u potpuni sklad, ravnotežu uma, duha i tijela, ističe Tanja Kraljić Strgačić , ayurvedska terapeutkinja koja u svom radu već više od petnaest godina koristi brojne tehnike i metode. Trogodišnji studij ayurvede završila je u Americi, na »California College of Ayurveda«, te je imala priliku učiti od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika kao što su dr. Vasant Lad i dr. David Frawley. Prije dva mjeseca vratila se iz Los Angelesa u Hrvatsku s ciljem da znanje koje je stekla prenese što većem broju ljudi.

- Ayurveda u doslovnom prijevodu sa sanskrita znači znanost o životu.

To je prirodna medicina, ujedno i najstariji wellness program na planetu. Mnogi tvrde da je to i najstarija medicina na svijetu, datira unazad 5000 godina i dolazi s područja Indije. U urbanom životu 21. stoljeća, prepunom rastrešenosti, straha, panike i stresa, nikad nije bilo važnije kao sada okrenuti se sebi, prirodi u sebi i izvan sebe, odlučiti živjeti harmonično i skladno u umu, duhu i tijelu. Ayurveda je više od medicine, to je stil života. Podučava nas kako održati zdravlje, spriječiti bolesti, te osigurati dugovječnost i podsjeća da je život u svojoj suštini vrlo jednostavan. Čovjek je taj koji, bespotrebno, komplicira i zato se dovodi u neravnotežu i bolest. Primjenjujući ayurvedsko znanje u svakodnevnom životu, balansiramo um, duh i tijelo, živimo život u skladu s prirodom, te kreiramo uvjete za ostvarivanje svog punog potencijala.
Nije sve za svakog

UN je neem proglasio biljkom 21. stoljeća. Koje su sve njezine dobrobiti i može li se uzgajati i u Hrvatskoj? Naime, sjemenke se mogu nabaviti putem interneta, a brojni su nas čitatelji kad je objavljen članak o neemu pitali kako da ga uzgoje.
- Drvo neem raste na području Indije, voli toplu klimu i ne može preživjeti u hladnim područjima s puno kiše i vlage. To je vrlo snažna, moćna biljka. Preporučujem ju koristiti u kraćim vremenskim intervalima, ne duže od mjesec dana. U ayurvedi biljke gledamo prema njihovoj energiji jer nije svaka biljka za svakoga. Neem izrazito hladi organizam, zato je dobar u suzbijanju upala i infekcija, a posebno će dobro djelovati na osobe kojima je stalno vruće kao što su pitta osobe. Međutim, neem ne preporučujem osobama kojima je često hladno, vata tip, jer će ih neem još više rashladiti. Mogu navesti i česti primjer iz moje prakse, klijenti mi se javljaju s probavnim poteškoćama, konstipacijom, plinovima, i nakon kraćeg razgovora nerijetko ustanovim kako su te probavne poteškoće uzrokovane upravo neemom. Ova biljka čini dobro onim ljudima kojima je stalno vruće, no vata tipu osoba, odnosno onima koji su hladnije prirode neem može prouzrokovati više štete nego koristi. I to je bogatstvo ayurvede, ona ide korak dalje od svih ostalih srodnih grana alternativne medicine i travarstva, te naglašava da nije sve što je dobro - dobro za svakoga. Svi smo različiti i potreban nam je individualan pristup. Neem je također vrlo djelotvoran u suzbijanju insekata u vrtu, a isto tako koristan je i za kućne ljubimce.
Žena s tisuću muževa

Koje čajeve, začine, biljke je dobro imati kod kuće i postoje li biljke koje svi mogu upotrebljavati?
- Začini su izuzetno važan dio ayurvedske kuhinje. U ove hladnije dane koji su pred nama preporučujem svakako kod kuće imati svježi đumbir i svakodnevno piti njegov čaj. Đumbir je univerzalni lijek za sve, grije organizam, usklađuje probavne vatre, vraća zdravlje i harmoniju u svaku stanicu našeg bića. Zimi će nas zagrijavati svi fini, topli začini - kurkuma, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crni papar, astragalus. Na mom blogu www.ayurvedomdozdravlja.com možete pronaći recept za fini čaj od navedenih začina. Na pitanje koja je biljka dobra za sve ljude i liječi sve bolesti, moj odgovor je - triphala. Triphala je napopularnija mješavina tri ayurvedske biljke amalaki, bibitaki i haritaki i možemo ju piti cijeli život. Rješava konstipaciju i sve probavne poteškoće, dubinski čisti naše tijelo, a kako je po ayurvedi zdrava probava temelj zdravlja, triphalom se balansiraju apsolutno svi disbalansi u organizmu. Budući da najviše radim sa ženama, svim ženama bih preporučila biljku shatavari - balansira hormone i pomaže kod svih ženskih problema. U doslovnom prijevodu shatavari znači »žena s tisuću muževa«, pa mislim da je sve jasno. Dobrobiti gheeja? Utječe li na njegovu kvalitetu kad ga sami radimo?
- Ghee je prema ayurvedi zlata vrijedno ulje za kuhanje. To je pročišćeni maslac visoke kvalitete. Ghee poboljšava apsorpciju hranjivih sastojaka, stoga vitamine, minerale, začine i ostale hranjive sastojke iz namirnica ghee potiče i potpomaže da prodru duboko u tkiva i svaku stanicu organizma. Osim toga, ghee podiže životnu vitalnu energiju, prana, koži daje poseban sjaj, potiče probavu, jača rad mozga i povećava mentalnu jasnoću, pojačava memoriju i inteligenciju, balansira nervni i imuno sustav. Ghee podmazuje zglobove i vezna tkiva, te tijelo čini fleksibilnim. Dobar je za libido i reproduktivni sistem, nježno djeluje na ženske organe, a kod muškaraca potiče kvalitetu i kvantitetu sjemena. U ayurvedi ga na mnoge načine koristimo kao lijek, i oralno i površinski. Ghee je jednostavno odličan za cijeli organizam i svakodnevno ga upotrebljavamo kao ulje za kuhanje, te njime provodimo brojne terapije. Najbolji je ghee koji sami pripravimo, isto kao i hrana, jer kuhajući svoju energiju prenosimo u hranu. Zdrava hrana je važna, ali jednako tako je važan način na koji ju pripravljamo, kako se osjećamo dok kuhamo, kako jedemo...
Žrvanj iluzije

Vječna dilema: mlijeko da ili ne? Što s tvrdnjama da pojačava sluz, da li samo kod kapha osoba, da ga ustvari ne možemo probaviti, da je zbog laktoze i kazeina štetno za neke ljude?
- Kravlje mlijeko je eliksir i izvor zdravlja prema ayurvedi. No, kao i sve ostalo, niti mlijeko nije za svakoga. Posebice nije za kapha osobe koje često imaju povećanu količinu sluzi u organizmu, jer mlijeko potiče sluz. Istina je i da su neki ljudi alergični na sastojke u mlijeku, no za mnoge druge ljude mlijeko je izvor zdravlja. Tu je vrlo bitno napomenuti da mlijeko kakvo danas pronalazimo na policama trgovina ustvari i nije mlijeko. Prepuno je hormona, pesticida i konzervansa koji mu produžuju rok trajanja. Jedino blagotvorno mlijeko je ono od kravica koje slobodno pasu na ispaši. To je ono mlijeko koje se prokuha i gore na vrhu ostane pjenica. Isto tako, pokvari se za dva dana. Ako je rok trajanja duži, to nije to. Takvo mlijeko nije lako za pronaći u današnje vrijeme. Ali je moguće, i isplati se.

Postoje li svakodnevne navike koje možemo prakticirati i tako si pomoći, održavati se, biti zdraviji?
- Naravno, to i je srž ayurvede. Ayurveda njeguje svakodnevnu dnevnu rutinu - dinacharya. Ujutro se ustajemo s izlaskom sunca. Stoljećima su drevne civilizacije ustajale u zoru sa suncem, jele svježu hranu iz lokalnog uzgoja, slavile mjesečeve cikluse i sezone, te odavale zahvalnost Majci Zemlji. U takvim civilizacijama, bolesti gotovo da i nisu postojale. Ayurveda nas podsjeća na život u skladu s prirodom. Ujutro meditiramo i posvećujemo nekoliko trenutaka promatranju sebe. Obavljamo jutarnju higijenu, čistimo jezik posebnom strugalicom i na taj način masiramo unutarnje organe i rješavamo se toksina. Zube peremo isključivo pastama koje sami izradimo. Potom popijemo triphalu koja dubinski čisti organizam. Sinuse ispiremo neti posudicom i potom ih hranimo nasya uljem. Na taj način se opuštamo i osvježavamo, bistrimo um te čistimo energetske kanale u glavi. Nastojimo živjeti u sadašnjem trenutku, svjesno prolazimo kroz cijeli dan. Bez obzira što radimo nastojimo biti svjesni svakog koraka, svakog pokreta. Osluškujemo zvukove prirode, jer oni liječe. Volimo i hranimo svoju dušu svakodnevno. I kad smo jako zaposleni, uvijek ostajemo svjesni svoje istinske prirode, prirode svoje duše. Ne dopuštamo da nas velike korporacije i svakodnevni ritam uvuku u žrvanj iluzije.

Kako se detoksicirati i koliko često se to treba činiti? Postoje razni programi, pa još za razne organe što djeluje dosta zbunjujuće. Može li se detoksikacija pojednostaviti?
- Izuzetno je važno redovno čistiti organizam. Kitcheri je omiljeni ayurvedski obrok koji se sastoji od bijele basmati riže, mungo graha, povrća i začina. Idealan je za čišćenje organizma. Ako barem jedan do dva puta tjedno jedemo kitcheri i svakodnevno pijemo triphalu, održat ćemo svoj organizam čistim, u harmoniji i ravnoteži. Preporučujem i jednom, dvaput godišnje napraviti ciljani detoks program, savršeno vrijeme za to su proljeće i jesen. Idealan način čišćenja za vata došu je tri do pet dana jesti isključivo kitcheri. Pitta doša dobro će se očistiti za par dana na zelenim sokovima od voća i zelenog lisnatog povrća. Jedino kapha može biti nekoliko dana na postu, a da joj to ne šteti zdravlju. Za kapha tip osoba preporučujem jednom tjedno biti samo na vodi.

novilist.hr