8 situacija u kojima prijatelji nisu dovoljna zamjena za psihologa

 8 situacija u kojima prijatelji nisu dovoljna zamjena za psihologa
Postoje situacije u kojima je bolje potražiti stručnu pomoć, odnosno porazgovarati s osobom kojoj je posao rješavati psihološke probleme.

Ovo je osam razloga zbog kojih je bolje porazgovarati sa psihoterapeutom ili psihologom, nego s prijateljem ili obitelji.
1. Stručna osoba vas neće osuđivati

Jedan od glavnih razloga zašto je dobro porazgovarati sa stručnom osobom je taj da vas ona neće osuđivati te da u razgovoru s njom ne trebate (i ne smijete) filtrirati stvari.

"Moj je posao dati vam stopostotnu podršku i neosuđivati vas", objašnjava klinička psihologinja Kate Cummis, no i dodajte kako to ne znači podržavati vas u lošem, ako nešto loše radite. Obitelji i prijatelji nisu istrenirani da budu nepristrani. Psiholozi jesu.
2. Psiholog je nepristran

Kao nepristrana strana, dobar psiholog je tu da pronađe najbolje rješenje za vas. Ne za vaše roditelje, rodbinu, partnera/partnericu, nego za vas. "Problem s prijateljima je taj što će se većina slagati s vama jer vam žele ostati prijatelji", kaže psihijatar Scott Caroll.

"Obitelj, s druge strane, ima tendenciju zaštititi vas učiniti sve da ne dođete u rizičnu situaciju. Osim zaštitničke uloge, obitelj ima imoralizirajuću ulogu. Oni će vam reći na kakav biste način trebali živjeti", dodaje.

To je najbolji mogući scenarij - u slučaju da imate zdrave odnose u obitelji. Ako su odnosi poremećeni, obitelj će vas htjeti kontrolirati ili će manipulirati vama u svoju korist. Terapeut je nepristran te može biti potpuno iskren i objektivan.
3. Dužan je čuvati tajnu

Ako se povjerite prijatelju, možete ga dovesti u nezavidnu situaciju, osobito ako se tajna tiče osobe s kojom je vaš prijatelj također dobar. Kod stručne osobe to niej slučaj. Ona mora čuvati tajnu. Nećete biti u opasnosti da ju kaže bilo kome, a kamoli pogrešnoj osobi.
4. Obučen je da vam pomogne

Psiholozi imaju alate pomoću kojih će izvući najbolje iz vas. Problem s kojim ste došli u ordinaciju najvjerojatnije za njih nije ništa novo. Imaju iskustva i prakse.

"Vaši prijatelji i obitelj mogu biti odlični slušači i pružiti vam podršku, no stručna osoba je obučena da razumije vaše psiihu. Ona vam može odgovoriti zašto se ponašate na određeni način ili zašto vam se nešto događa", kaže Cummins.

5. Kod terapeuta se ne trebate osjećati loše jer želite neku temu 'prožvakivati' bezbroj puta

Čist račun, duga ljubav - tako bismo mogli nazvati 5. razlog zašto biste umjesto s prijateljem trebali porazgovarati sa psihologom. Svaki odnos može postati toksičan ako jedna od strana ima osjećaj da ju se iskorištava. U ovom slučaju, ako imate problem i stalno o njemu razgovarate s prijateljicom, a niste u stanju čuti nju i njezine probleme, može doći do zasićenja.

Kod psihologa to nije slučaj jer mu plaćate (vi ili HZZO) davas sluša. "Kao psiholog, ne očekujem ništa od klijenta osim da se pojavi", objašnjava Cummins.
6. Psiholog neće umanjivati vaš problem

Ne postoji ništa gore, nego kada prolazite kroz teško životno razdoblje, a vaši bližnji vam kažu da ste to što as muči već trebali preboljeti.

Psiholog shvaća da se svaka osoba na svoj način nosi s prekidom, razvodom, gubitkom posla ili nekim drugim životnim promjenama.

Isto tako, ako osoba pokazuje znakove depresije, psiholog će ih znati prepoznati i djelovati na vrijeme. Isto tako, neće umanjivati probleme kao što su usamljenost ili probleme vezane uz socijalizaciju.
7. Razgovor s krivim ljudima može samo pogoršati stvar

"Neki ljudi imaju zaista problematične obitelji i nije preporučljivo da svoje intimne probleme dijele s njima, bez obzira što su u krvnom srodstvu. Drugi pak ne znaju slušati i nisu empatični, treći možda nemaju sluha za vaše probleme", objašnjava Cummins.

"Kada se osoba povjeri nekome tko to ne zaslužuje pa natrag dobije, umjesto empatije, osudu ili nametanje krivnje, to može izazvati više štete, nego koristi", kaže psihologinja.

Naravno razgovor s dobrim prijateljem može uvelike pomoći, osobito ako su razgovor, utjeha i podrška jedino što vam treba.
8. Stručna osoba će vam pomoći da postanete bolja verzija sebe

Psiholog barata alatima koji će vam pomoći da izrastete kao ličnost, na način na koji sami ne biste mogli.

"Na primjer, mnogi misle da je u slučaju prekida pretjerano tražiti stručnu pomoć, no nije. To je najbolja i najzdravija stvar koju možete učiniti za sebe", kaže Martinez.

"Prekid je plodno tlo za osobni rast i razvoj. Istina, emocionalno ste vrlo ranjivi, no tu je toliko potencijala. Sada je prilika da otkrijete mnoge stvari o sebi, koje ne biste otkrili da razgovarate samo s prijateljim ili obitelji", zaključuje.

Nije lako pronaći dobrog psihologa, no vrijedi truda. Osim što osoba mora biti stručna, mora vam i odgovarati. U njezinom društvu trebate se osjećati sigurno i opušteno.