60 posto srednjoškolaca pije alkohol, 30 posto puši

Ovaj podatak je zabrinjavajući, ali je strašsnije to što je njih 73 posto u Srbi, 60 posto u BiH i 55 posto u Crnoj Gori navelo konzumiranje alkohola kao aktivnost koju najčešće upražnjavaju prilikom izlazaka.

Usprkos Zakonu o zabrani prodaje cigareta maloljetnim osobama, svaki drugi ispitani srednjoškolac (Srbija 48 posto, Crna Gora 53 posto, BiH 52 posto) probao je cigarete. U Srbiji je njih 56 posto nastavilo redovito pušiti, dok je u BiH taj postotak 30 posto, a u Crnoj Gori nešto niži i iznosi 23 posto.

Kockanje

Istraživanje je pokazalo da u Srbiji 29 poto srednjoškolaca igra igre na sreću, u odnosu na 18 posto njihovih roditelja. U BiH je ta razlika još izraženija, djeca u 27 posto slučajeva igraju igre na sreću, a roditelji u deset posto slučajeva, dok u Crnoj Gori roditelji upražnjavaju igre na sreću za šest posto više u odnosu na njihovu djecu.

Istraživanje bolnice "Vita" pokazuje da od srednjoškolaca koji igraju igre na sreću, njih 33 posto u Srbiji to čini najmanje jednom tjedno, u Crnoj Gori 27 posto, a u BiH 22,5 posto djece kocka jednom tjedno. U istraživanju se navodi da, usprkos zakonskoj regulativi, čak 72,7 posto srednjoškolaca u BiH, 71 posto u Crnoj Gori i 48,5 posto u Srbiji navodi kladionice kao najdominantniji oblik igara koji upražnjavaju.  Slijedi loto ili bingo sa 32 posto u BiH, 26 posto u Srbiji i 20 posto u Crnoj Gori, dok su u značajnoj mjeri u Srbiji zastupljeni i poker aparati sa 12,3 posto i rulet 10,7 posto, za razliku od BiH i Crne Gore gdje su spomenute igre na sreću zastupljene u postocima od 0,7 do 7 posto.

Droge

Srednjoškolci u Srbiji su u većoj mjeri okruženi drogom u odnosu na njihove vršnjake u BiH i Crnoj Gori. Na to ukazuju podaci da 41 posto ispitane djece od 17 godina u Srbiji poznaje nekoga u svom neposrednom okruženu tko konzumira droge, dok je taj postotak ti Crnoj Gori 38 posto, a u BiH 24 posto, kao i to da 31 posto ispitanika iz Srbije zna gdje ili od koga se može nabaviti droga (27 posto u Crnoj Gon i 19,6 posto u BiH). S druge strane, kao najdominantnija zabluda prisutna kod ispitnih srednjoškolaca u Crnoj Gori (64 posto) i Srbiji (58,3) i dalje jest podjela na "lake" i "teške" droge. Najrealniji stav po tom pitanju imaju srednjoškolci iz BiH, gdje je ova zabluda prisutna kod 39 posto ispitanika, navodi se u istraživanju.

Ono što dodatno zabrinjava jesu rezultati istraživanja koji ukazuju na nezainteresiranost  srednjoškolaca na temu bolesti ovisnosti, stoji u istraživanju koje je provedeno nad srednjoškolcima od 17 godina.

V.B.Č DL