5 vrsta povrća koje je najbolje jesti u proljeće

rotkvica, povrće, proljeće
Dugo očekivano, mlado povrće svu svoju raskoš pokazuje na blagdanskom stolu, a osim slasti ima i blagotvorno djelovanje na organizam. Želite li organizam vratiti u formu uključite ih u dnevni jelovnik i opskrbite se blagotvornim vitaminima i mineralima.

Čuvarica jetre

Artičoke su čuvarice jetre zahvaljujući silimarinu i inulinu koji imaju zaštitan učinak, a odlične su i u borbi protiv lošeg kolesterola. Koriste se za čišćenje organizma od otrova pa se često nađu na proljetnom detoksikacijskom jelovniku.

Artičokama je potrebno nešto pažnje da bi se očistile, ali jednom kad se „uđe u štos" to ne predstavlja problem. Siromašne su kalorijama, a bogate vlaknima, a u kuhinji se mogu puniti, pirjati, peći i kuhati.

Čistačica organizma

Šparoga je bogata hranjivim tvarima. Sadrži vitamine, minerala i značajnu količinu prehrambenih vlakna. Te čistačice organizma poboljšavaju probavu, štite srce i krvne žile, a zahvaljujući diuretičkom djelovanju potiču čišćenje organizma. Odlične su u kombinaciji s jajima za doručak, u nadjevu za pitu ili rižom.

Za čelične živce

Iako se jede i zimi, iskoristite proljeće za uživanje u matovilcu jer je odličan u kombinaciji s mladom janjetinom ili omletom od sezonskog povrća. Zahvaljujući valerijanskoj kiselini prirodni je lijek za snižavanje krvnog tlaka, snažnije živce, bolju probavu te rad jetre i bubrega.

U salatama ga spojite s piletinom i narančama ili maslačkom, a možete ga i izmiksati u zeleni smoothie s chia sjemenkama, bananom, avokadom i jabukama.

Bolji vid

Mladi luk jača imunitet te pomaže u borbi protiv infekcija. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju te smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Osim što snižava razinu lošeg kolesterola u krvi, pomaže i u reguliranju razine šećera pa produljuje osjećaj sitosti.

Probava u ranoteži

U stotinu grama rotkvica nalazi se samo 16 kalorija jer većinu sastava čini voda pa su ove rumene vjesnice proljeća poželjan gost na stolovima onih koji se žele vratiti u dobru formu. Pokreće probavu i rad crijeva zbog čega se dodaje zelenim smoothiejima, salatama ili ljekovitim sokovima. Rotkvica također potiče izlučivanje žuči, vraća u ravnotežu rad mjehura i ublažava hemeroide.

punkufer.hr