5 skrivenih okidača glavobolje koje ne smijemo ignorirati

glavobolja

1. Stres

Mnoga istraživanja pokazuju da bi svaka osoba koja je određeni period izložena pritiscima, najčešće onim poslovnim, osjetila bol u glavi. Pitanje je koliko dugo osoba može podnijeti preveliku količinu stresnih situacija i glavobolje, a da ne posegne za najjednostavnijim načinom za kojim većina osoba poseže radi oslobađanja od glavobolje - lijekom.

Ako se glavobolje ipak često događaju, iako izbjegavate većinu uzročnika, za stopiranje boli, kod prvih simptoma boli uzmite paracetamol, lijek koji ima dobar učinak na blage do umjerene glavobolje i relativno malo nuspojava. Ako su, međutim, Vaše glavobolje intenzivne i učestale najbolje bi ipak bilo potražiti liječničku pomoć.

2. Prehrambene navike

Jedan od najčešćih uzročnika glavobolje je nedovoljan unos vode u organizam. Svi znamo da je potrebno dnevno popiti u prosjeku dvije litre vode na dan, no priznajte, mnogi od nas to ne čine.

Ako vam je teško stvoriti svakodnevnu naviku ispijanja preporučene količine vode, barem pripazite da u organizam ne unosite prevelike količine kave. Iako većina osjeti olakšanje nakon prve jutarnje šalice tu bi se trebali zaustaviti - jer pretjerana količina kofeina može uzrokovati glavobolju.

Bitno je i redovito jesti. Preskakanje obroka, glad, ali i namirnice koje sadrže nitrat mogu uzrokovati glavobolju.

3. Prostor u kojemu provodimo veći dio dana

Dizajneri interijera s razlogom proučavaju psihologiju boja. Neke boje mogu utjecati na povećanje krvnog tlaka i u konačnici uzrokovati glavobolju. Potrebno je proučiti što vam najbolje odgovara. Možda se ujutro budite s glavoboljom baš zbog omiljenih crvenih zavjesa i svilene crvene posteljine.

4. Promjena vremena

Oni koji pate od učestalih migrena najintenzivnije glavobolje mogli bi imati ljeti. Prema nekim istraživanjima rizik od glavobolje povećava se za 8 posto svaki put kada se temperatura zraka poveća za 5 stupnjeva Celzijevih.

5. San tijekom godišnjeg odmora

Iako ga svi jedva čekamo i radimo velike planove kako ga što bolje iskoristiti, vaš godišnji odmor može biti uzročnik glavobolje. Uz brojne aktivnosti, tijekom godišnjeg odmora volimo i malo duže odspavati, a upravo koji sat više ležanja u krevetu i mijenjanje discipline sna može postati krivac zbog kojega dan započinjemo glavoboljom. I vikendom i tijekom godišnjeg odmora bilo bi najbolje da se uvijek budite u isto vrijeme.

Izvor: zadovoljna.hr