5 bolesti koje možete dobiti od ljubljenja

poljubac, usne, usne pružaju ugodan osjećaj, ljubav strast, seks ljubav, emocije, jačanje veze, poljubac, pamćenje, poljubac, ljubljenje, muškarac žena, ljubav, poljubac, razlog, ljubljenje, glava, položaj, poljubac, ljubljenje, ljubav, sex, stvari, muškarac, žena, poljubac, Francuski poljubac, zaljubljenost, bolesti, poljubac, ljubljenje, greške, poljubci, Hercegovci
U samo 10 sekundi poljupca moguće je prenijeti 80 milijuna bakterija i tko zna koliko virusa, no na svu sreću Zika virus i HIV nisu među njima.

Ovih 5 bolesti se najčešće prenose poljupcem:

1. Bilo koji respiratorni virus - prehlade, gripe, zaušnjaka i rubeolu. Ali iako se ove bolesti mogu dobiti poljupcem, prenose se i kašljanjem, kihanjem i dodirivanjem.

2. Mononukleoza - zove se i bolest poljupca. Najčešće je uzrokuje Epstein-Barr virus i prati je jak umor i simptomi slični gripi. Najčešće obolijevaju ljudi od 15. do 30. godine.

3. Virus herpes simplex 1 - riječ je o oralnom herpesu koji izaziva infekciju usnica, usta i lica. Obično se prenosi poljupcem, ali i zaraženom hranom, pićem te kašljanjem i kihanjem.

4. Citomegalovirus - dio je herpes obitelji. Obično se naše tijelo može izboriti s njim pa ni ne znamo da imamo taj virus u tijelu, ali ako nam je imunitet oslabljen, onda ćemo osjetiti simptome. Temperatura, umor i bol u mišićima najčešći su simptomi, a rijetko može uzrokovati i napadaje, upalu pluća, encefalitis i probleme s vidom.

5. Streptokok grupe A - lako se liječi antibioticima, ali ako se ne liječi može dovesti i do upale pluća.

Izvor: 24sata.hr