4 razloga zašto bi jednom tjedno svi trebali postiti

post

Iako mnogi poste isključivo iz vjerskih razloga, post je zapravo jako dobar za vaše tijelo.

Dijetetičarka Susie Burrell na svome je blogu otkrila kako post pomaže ljudskom organizmu te preporučuje da svaka odrasla osoba jednom u tjednu treba imati dan kada će izbjegavati hranu.

Ovo su, prema njoj, glavne prednosti posta:

1. 'Resetira' hormone Hormoni utječu na našu težinu pogotovo ako postoji ozbiljna neravnoteža u tijelu. - Dok je gubitak težine povezan s nekim vrstama posta, post zapravo ima pozitivan učinak na naše upalne markere, odnosno kolesterol, šećer, inzulin i krvni tlak - kaže ona. Dugoročno kontroliranje tih markera smanjuje rizik za obolijevanje od raznih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta rakova.

2. Pomaže nam da jedemo manje U zadnjih pet do deset godina veličine obroka dramatično su se povećale zbog čega je sve više ljudi pretilo. - Može se reći da većina nas jede previše svaki dan. Post je lakši način da se podsjetimo koliko zapravo jedemo i koliko nam je malo potrebno da održimo našu težinu - ističe Susie Burrell.

3. Poništavanje ''visokih kalorijskih dana'' Ako i pazite na prehranu, uvijek postoje dani kada pojedete više nego što trebate poput raznih domjenaka na poslu, rođendana, proslava i sl. Dan posta idealan je za poništavanje tih kalorija.

4. Izgubit ćete na težini Nekoliko kilograma možete izgubiti i bez stroge dijete. - Jedan od najboljih načina je redoviti post. Bilo da je riječ o tome da ništa ne jedete tijekom dana ili da unosite minimalne kalorije, izgubit ćete sigurno 1-2 kilograma mjesečno - kaže dijetetičarka Burrell.