3 proljetne opasnosti za dječju kožu

koža, dijete, alergija, ambrozija, alergija, lijek, alergija, lijek, astma, alergija, zdravlje, alergija, proljeće, lijek, alergija, alergija, ublažavanje, proljeće, umor, proljetni umor, čistač nosa, tekućina za ispiranje nosa, prirodni pripravci, alergija, alergija na hranu, alergija, kuća, alergija, alergije, Simptomi alergije, ambrozija, alergija, godine, ambrozija, alergija, proljetna alergija, ambrozija, Vlada HB županije
Topli nas dani pozivaju na druženje u prirodi, istraživanje, vježbanje na otvorenom i duge šetnje krajolikom. Međutim, druga strana medalje donosi sa sobom neke negativne posljedice. Sunce, cvijeće i kukci mogu ostaviti trag na vašoj koži, upozorava Ordinacija.hr.

Kada svoje mališane vodite na izlet u prirodu ili samo provodite vrijeme igrajući se u parku, vodite računa o utjecajima iz okoliša koji mogu oštetiti nježnu dječju kožu.

Sunce

Za razliku od odraslih, koža djece je tanka, nježna i nije "opremljena" jednakim brojem pigmenta melanina koji apsorbira sunčeve zrake i tako nas štiti.

Pobrinite se neka vaša djeca nose laganu i svjetlu odjeću dugih nogavica i rukava. Osim što može ostaviti trag na koži, sunce je posebno štetno za vid djece. Ona su izrazito osjetljiva na pretjerano izlaganje UV zrakama, jer njihove leće propuštaju 70 posto više svjetlosti nego leće odraslih.

Pretjerano izlaganje suncu i UV zrakama bez odgovarajuće zaštite može privremeno oštetiti oči. Ograničite vrijeme koje provodite na suncu i pobrinite se da vaša djeca nose odgovarajuće sunčane naočale – nikako jeftine kopije koje ste kupili na tržnici.

Roditelji izbjegavaju kupovanje sunčanih naočala djeci jer smatraju kako nisu dovoljno odgovorna za njihovo čuvanje i nošenje. Mnoge optike nude veliki izbor naočala za djecu sa šarenim okvirima. Probajte svoje najmlađe "podmititi" tako da im kupite etui za naočale s njihovim omiljenim likom iz crtića ili super herojem.

Od štetnog utjecaja sunca možete zaštititi glavu kapom ili šeširićem, koji su posebno popularni kod djece. Nemojte zaboraviti na obilnu količinu kreme za sunčanje s visokim faktorom i često ju nanosite.

Ubodi kukaca

Proljeće je doba kada se život ponovo budi, sve započinje novi ciklus, pa tako i kukci. Pčele, ose, mravi, bumbari, komarci, krpelji... Sve su ovo potencijalni izvori opasnosti za nježnu kožu mališana. Ugrizi raznih kukaca mogu uzrokovati crvenilo, natečenost i svrab, ali jednako tako mogu i prouzročiti alergijske reakcije. Primjerice, ubod pčele je posebno opasan ako je dijete alergično na pčele, ima astmu ili druge poteškoće dišnih putova. Prije nego što repelentom nasprejate ili namažete svoje najmilije, provjerite na deklaraciji jesu li oni prikladni za sve uzraste.

Osip

Dok se šećete prirodom, parkom nekoliko ulica dalje od vašeg doma ili čak dok boravite u svom vrtu, važno je znati koje vas biljke okružuju - neke mogu skrivati prave opasne zamke za mališane. Naučite prepoznati najčešće uzročnike osipa i lišajeva, a kada je u pitanju vaš vrt, izbjegavajte pesticide i herbicide.

Neke od najpoznatijih biljaka koje ostavljaju posjetnicu nakon dodira su kopriva i otrovni bršljen. Iako se u tradicionalnoj medicini koristi već dugi niz godina za ublažavanje bolova povezanih s artritisom, reumom, protiv ispadanja kose i za liječenje anemije, nenadani susret s koprivom može biti vrlo bolan za djecu. Njeni žalci su zapravo sićušne injekcije koje ubrizgavaju nekoliko različitih kemikalija i uzrokuju specifično peckanje.

Nakon kontakta s otrovnim bršljenom, na koži se stvara osip nekoliko dana poslije - koža je posuta sićušnim crvenim prištićima koji izgledaju poput mjehurića, te peku i svrbe. Ukoliko ste vidjeli kako vaše dijete dira otrovni bršljen, nemojte mu dopustiti da se rukama više dira bilo gdje po tijelu, posebno ne po licu i očima. Odmah ga operite vodom i sapunom kako biste isprali ulje biljke sa kože i apsoprpciju sveli na minimum. Ovaj će se osip povući sam od sebe nakon dva tjedna, međutim, možete pomoći ublažiti svrbež i peckanje hladnim zavojima, kupkama u hladnoj vodi i specijalno namijenjenim gelovima koji će smiriti nadraženu kožu (aloe vera je uvijek izbor broj jedan).