12 super rješenja za ugrize komaraca - i sva su prirodna!

komarac

Sve što vam treba već imate kod kuće, a izbor pripravka ostaje na vama.

1. Ocat

Čim primijetite ugriz komarca, stavite kapljicu octa direktno na ugriz. Ako imate mnogobrojne ugrize komaraca koji vam smetaju, napunite kadu toplom vodu i ulijte 2,5 čaše octa, najbolje prirodnog jabučnog octa, i okupajte se. Kupka će umiriti svrbež i ublažiti crvenilo, piše 24sata.hr.

2. Suhi sapun

Još jedan jednostavan način kako liječiti ugriz komarca je da protrljate mjesto ugriza suhim sapunom. Kratkoročno će umirit svrbež, ali nemojte zaboraviti naknadno isprati sapun s mjesta ugriza.

3. Aloe Vera

Aloe Vera je inače jako ljekovita biljka koja se koristi za brojne kožne probleme, a u slučaju ugriza komarca ublažit će svrbež, smanjiti oteklinu oko ugriza i ubrzati liječenje. Gel direktno iz biljke dobivate režući vrh lista ih kojeg će curiti ljepljivi gusti gel, a ako aloe veru nemate kod kuće potražite njezin organski sok.

4. Soda bikarbona i voda

Još jedan jednostavan pripravak od kuhinjskih potrepština je pasta napravljena od sode bikarbone i vode. Pastu debelo namažite na ugriz i nakon kratkog vremena ćete osjetiti smanjenje otekline i svrbeža.

5. Luk

Odrežite komad luka, stavite ga na ugriz komarca i držite par minuta. Polako ćete osjetiti olakšanje, smanjenu oteklinu i nestanak svrbeža. Nakon što ste maknuli luk, dobro operite područje ugriza.

6. Zubna pasta

Za brzo olakšanje, stavite malo zubne paste, najbolje s mentom, na ugriz komarca i ostavite da se osuši. Pastu za zube možete ostaviti na ugrizu i duže vrijeme. Menta iz paste će hladiti i ublažiti oteklinu.

7. Med

Uzmite malo meda i stavite ga direktno na ugriz komarca. Njegovo antimikrobno djelovanje će spriječiti moguću daljnju infekciju.

8. Limeta ili limun

Kapnite kap ili dvije limuna ili limete na ugriz, a možete malo i oko ranice. Smanjiti ćete svrbež i umiriti kožu. Možete koristiti koricu limuna na način da malo protrljate mjesto ugriza.

9. Eterična ulja

Postoji više vrsta eteričnih ulja koja će pružiti momentalno olakšanje od svrbeža i iritacije. Najbolji učinak imaju esencijalna ulja od: čajevca, ružmarina, neema, lavande, lješnjaka ili cedra. U decilitar vode kapnite jednu do dvije kapljice esencijalnog ulja, pomiješajte i stavite na ugriz.

10. Pasta od soli

Uzmite par velikih žlica soli i dodajte malo vode te pomiješajte sastojke kako biste dobili gustu pastu (vodu polako dodajte da ne bi ispalo prerijetko). Namažite ugriz pastom i pustite da se osuši. Najbolja opcija je himalajska sol, ali i ona obična će poslužiti.

11. Češnjak

Uzmite češanj češnjaka i protrljajte mjesto ugriza. U početku ćete osjetiti peckanje i jak neugodan miris, ali ubrzo će vam se znatno smanjiti oteklina i prestat će vas svrbjeti ugriz. Pozitivna strana jakog "mirisa" je da odbija i komarce. Ovaj prirodni lijek nije preporučljivo koristiti na djeci.

12. Ozonirano maslinovo ulje

Ozonirano maslinovo ulje prirodno je zdravstveno sredstvo u kojem se u maslinovo ulje polako ulijeva kisik tijekom razdoblja od 3 do 6 mjeseci. Ovim procesom ulje se mijenja u bjelkastu krema koja može olakšati razna kožna oboljenja. Kod ugriza komarca, ozonirano maslinovo ulje ubrzava liječenje i ublažava oticanje i crvenilo.