10 Prednosti čitanja: Zašto biste trebali čitati svaki dan

čitanje, knjige

Čitanje ima značajan niz pogodnosti, a samo neke od prednosti čitanja su navedene u nastavku.

1. Mentalna stimulacija

Istraživanja su pokazala da čitanje mentalno stimulira i može usporiti napredovanje (ili možda čak i spriječiti) Alzheimerovu bolest i demencije, jer drži vaš mozak aktivnim i angažiranim i sprječava gubitak snage. Baš kao i svaki drugi mišić u tijelu, mozak zahtijeva vježbe da bio jak i zdrav, tako da izraz "koristiti ili izgubiti ga" posebno je pogodan kada je u pitanju vaš um. Rješavanje zagonetke i igranje igara kao što su šah također mogu pomoći s kognitivnim stimulacijama.

2. Smanjenje stresa

Bez obzira koliko stresa imate na poslu, u vašim osobnim odnosima, ili bezbroj drugih pitanja s kojima se suočavate u svakodnevnom životu, sve je samo stranicu, list papira daleko kada se izgubite u velikoj priči romana. Dobro napisan roman vas može odvesti u druge sfere, a zanimljiv članak će vam odvratiti pažnju na trenutak ostaviti utisak i možda pomoći vam da se opustite.

3. Znanje

Sve što ste pročitali ispunjava glavu s novim količinama informacija, i nikad ne znate kada bi vam neka od tih informacija mogla zatrebati. Što više znanja imate, bolje ste opremljeni za rješavanje bilo kavog izazova.
Osim toga, važno je i znati: ako se ikada nađete u teškim okolnostima, ne zaboravite da, iako možda izgubite sve drugo-svoj posao, svoj imetak, novac, čak i vaše zdravlje znanje nikada ne može biti oduzeto.

4. Bogat rječnik

To ide uz prethodnu tezu : što više čitate, više riječi će neizbježno napraviti svoj put u vaš svakodnevni vokabular. Biti artikulirani i dobro govoriti je od velike pomoći u bilo kojoj struci, a znajući da možete razgovarati s višim samopouzdanjem može biti ogroman poticaj na samopoštovanje. To čak može pomoći u karijeri, kao i oni koji dobro čitaju, dobro govore i imaju znanja o raznim temama imaju tendenciju da se unapređuju brže (i češće) od onih s manjim rječnikom i nedostatkom svijesti o književnosti, znanstvenim otkrićima, i globalnim događajima.
Čitanje knjiga je također bitno za učenje novih jezika.

5. Poboljšanje pamćenja

Kad pročitate knjigu, morate se sjetiti likova, njihovih osobina, ambicija, povijesti...mozak pamti sa nevjerojatnom lakoćom.

6. Jača vještinu analitičkog razmišljanja

Jeste li ikada pročitali nevjerojatan krimić, i riješili misterij sami prije završetka knjige? Ako je tako, bili ste u mogućnosti staviti kritičko i analitičko razmišljanje za rad uzimajući na znanje svim detaljima koje pruža tekst.
Ili ako ste ikad imati priliku razgovarati o knjizi s drugima, vi ste biti u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje jasno, kao što ste uzeli vremena da sagledate stvari iz različitih kuteva.

7. Poboljšana pažnja i koncetracija

Kad pročitate knjigu, sva vaša pozornost je usmjerena na priče-ostatak svijeta jednostavno ostaje negdje daleko od vas, a možete uroniti u svakom detalju knjige,koje vas um apsorbira. Pokušajte čitati 15-20 minuta prije posla (npr. ako jutri idete javnim prijevozom na posao), a vi ćete biti iznenađeni kako ćete mnogo više biti fokusirani na rad, kada dođete u ured.

8. Bolje pisanje

To ide ruku pod ruku sa širenjem svog vokabulara: dobro pisani rad ima zamjetan utjecaj na vlastitom pisanju, fluidnost, i pisanja stilova drugih autora će neminovno utjecati na vas vlastiti posao . Na isti način na koji glazbenici utjecu jedni na druge, a slikari koristie tehnike utvrđene prethodnim majstorima, tako i pisci pišu prozu, čitajući djela svojih prethodnika.

9. Mir

Osim opuštanja koje vas prati dok čitajte dobru knjigu, isto tako je i moguće da vas knjiga i njen sadržaj uznemiri. Čitanje duhovnih tekstova, može sniziti krvni tlak i dovesti ogroman osjećaj smirenosti. Čitanjem knjige o samopomoći, pokazalo se da se može pomoći ljudima koji pate od određenih poremećaja raspoloženja i blagim mentalnim bolestima.

10. Zabava

U potrazi za niskobudžetnom zabavom, možete posjetiti mjesnu knjižnicu i uživati u bogatsvu koje ona pruža. Knjižnice imaju knjige za sve moguće teme i nikada ne možete ostati bez nekog zanimljivog štiva.
Ako ste u mjestu, gdje pak nemate svoju knjižnicu, a imate internet, većina knjižnica ima svoje knjige dostupne u PDF ili e Pub formatu, tako da ih uspješno možete čitati na svom e-čitaču, tabletu ili zaslonu računala.Tu su i mnogi izvori na internetu, gdje možete besplatno download-ati knjige.
Postoji mnogo žanrova čitanja za svaku pismenu osobu na planeti, i da li vaš ukus leži u klasičnoj književnosti, poeziji, modnim časopisima, biografijama, religijskim tekstovima, knjigama samopomoći, romantičnim romanima, itd., to tek trebate saznati među ovim nabrojanim mnoštvom.