Zaplesala teta Lina na svoj 106. rođendan

Lina Milja slavi 106 rođendan
Zaplesala je i teta Lina, prvo sa dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, koji joj je poželio “još mnogo zdravlja i ovakvih rođendanskih slavlja“, a zatim i sa svojom nepučom Žanetom, te neputom Antonijom.

Je li se umorila nismo je pitali, ali za tajnu dugovječnosti, svi su se raspitivali kod slavljenice, bivše krojačice specijalizirane za mušku odjeću, koja je zbog brige za roditelje, odustala od ljubavi i udaje. Voli ribu i puru, nit´ je pušila, nit´ pila, ali je i te kako ljubila svog Simu iz Konavala, koji ju je davno, davno, želio povesti sa sobom u Ameriku.

Odbila je poći, Simo se oženio, ali unatoč tomu i dalje joj redovito slao pisma i čestitke za rođendan. Nakon što je umro, tradiciju kontakata s njegovom bivšom, velikom ljubavi i rođendanskih čestitanja, nastavila je njegova supruga, pa adresari iz SAD-a i danas stižu u Dubrovnik i “Domus Cristi”.

Nitko im ne bi dao toliko - dobacio je na kraju vitalni 95-godišnjak, što je također stigao na rođendansku proslavu gospođe Line, a kojoj su došle čestitati i njezine domske sustanarke, gotovo vrsnice, Dana (102) i Kosara (100). Međutim, teta Lina nije najstarija Dalmatinka.

Točno tri je mjeseca od nje starija Šibenčanka Ljubica Lončar koja je 7. ožujka 2011. godine proslavila 106. rođendan. Baka Ljubica najvjerojatnije je i najstarija stanovnica Hrvatske.

Živi u malom stanu svoga 60-godišnjeg unuka Milorada Lončara Miće u šibenskoj ulici Put gimnazije. Ljubica je udovica već 70 godina, pokretna je, a tek se ponekad za šetnju između spavaće i dnevne sobe posluži kuhinjskim stolcem.

Djed koji ima baku

Plela je, šila, radila u polju i još mnogo toga. Ima sedam unučadi, deset praunučadi i jednu šukununučicu Lauru, kojoj želi isplesti čarapice.

Njezin unuk Mićo ističe da je on “jedini djed koji ima baku”, otkriva kako bi tajna njezine vitalnosti mogla biti u skromnim obrocima i po kojoj kapljici rakije i vina. Kako je rečeno, ujutro tek popije “tursku” kavu s malom žličicom rakije, a potom doručkuje nešto keksa i mlijeka.

Ruča najčešće blitvu i kakvu juhu, a za večeru komad kruha s maslinovim uljem i čašom vina. Najstarija Zadranka Zorka Matešić u rujnu će proslaviti 103. rođendan. Vitalna starica, koja svako jutro uredno ide u trgovinu, živi na zadarskom Bokanjcu.

Izvor: Slobodna Dalmacija.hr