Zanimanje za nekretnine u Hrvatskoj raste, ali i rastu cijene

Zanimanje za nekretnine u Hrvatskoj raste, ali i rastu cijene
Nekretnine su uglavnom skuplje nego lani, ali u nekim županijama i jeftinije.
Prema analizi specijaliziranog portala za oglase Njuškalo, pišu 24 sata, nekretnine su osim u Gradu Zagrebu, skuplje no lani i u svim županijama na obali, ali i u Varaždinskoj županiji.

Najveći godišnji rast cijena oglašenih nekretnina zabilježen je u Gradu Zagrebu te Istarskoj županiji, gdje je nešto više od pet posto.

Iako su, promatramo li podatke za cijelu Hrvatsku, nekretnine skuplje nego lani za više od dva posto, u nekim županijama su pojeftinile, najviše na istoku. U Brodsko-posavskoj županiji nekretnine su prosječno jeftinije gotovo šest posto, a u Osječko-baranjskoj oko pet posto.

I u središnjem dijelu Hrvatske, u dvije susjedne županije Karlovačkoj te Sisačko-moslavačkoj nekretnine su pojeftinile nešto manje od dva posto.

U Međimurskoj županiji nekretnine su jeftinije no lani oko pet posto, no u susjednoj Varaždinskoj županiji su poskupjele gotovo tri posto.

Analiza spomenutog specijaliziranog portala za oglase kaže da na 162.000 oglasa aktivnih u listopadu, nekretnine su sad prosječno jeftinije nego 2011. No promatraju li se samo cijene kuća, u Dubrovniku su devet posto, a u Ninu 23 posto skuplje no 2011. godine.
U tom periodu kuće u Zagrebu pojeftinile su 19 posto. Kvadrat kuće s dvorištem sada je 1270 eura, a 2011. bio je 1560. No, stanovi u Zagrebu u godinu dana poskupjeli su gotovo devet posto. Četvorni metar stana stoji prosječno 1762 eura, oko 140 eura više nego lani.

U Dubrovniku su u šest godina kvadrati kuće poskupjeli devet posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Dubrovniku je 3097 eura, a kuće 4382 eura i za oko 170 eura je jeftiniji u odnosu na kolovoz ove godine.

U Rijeci je četvorni metar kuće pojeftinio 10 posto, s 1484 eura na 1328 eura.

U Slavonskom Brodu kvadrat stana je prosječno 804 eura, a kvadrat kuće s dvorištem 636 eura.

U Varaždinu prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem je 789 eura, a stana 1139 eura.