Zaboravljeni izvor proteina: Leća

mahunarka Leća, mahunarka, slani recepti

Jeste li za leću? Zaboravljeni izvor proteina

koji gradi mišiće i smanjuje kolesterol

Unatoč svojoj raznovrsnosti, u hrvatskoj je kuhinji relativno zapostavljena.
Želite li se odmoriti od mesa, dobar izvor proteina možete pronaći i u namirnicama biljnog porijekla. Pritom se leća nameće kao logičan izbor.
U stotinu grama ove kuhane mahunarke nalazi se oko 9 grama bjelančevina koje jačaju mišićnu masu i osiguravaju pravilan rad organizma.

Leća je uz to bogata prehrambenim vlaknima koje poboljšavaju probavu te snižavaju razine lošeg kolesterola. Povrh svega bogata je B vitaminom i ugljikohidratima koji tijelo opskrbljuju prijeko potrebnom energijom i dugotrajno ga zasićuju.

Iako se u Aziji i starom Egiptu jela još prije 4200 godina, u hrvatskoj je kuhinji relativno zapostavljena što je prava šteta. Na tržištu se može pronaći nekoliko vrsta koje su namijenjene različitim vrstama jela.
Zelena leća ima lagani papreni okus, nakon termičke obrade ostaje al dente, te se zato smatra idealnim izborom za različite salate. Poželjno ju je namočiti u vodi prije kuhanja, te termički obrađivati oko 45 minuta.

Žuta leća zahtijeva kratku termičku obradu, odnosno oko 20 minuta. Dobro se slaže s orijentalnim začinima poput curryja, kurkume i kajenskog papra. Od nje možete raditi variva, umake i namaze.

Crvena leća ima blagi i lagano slatkasti okus, a skuhat će se za 15 do 20 minuta. S obzirom da ju je nakon termičke obrade vrlo lako raskuhati, koristi za zgrušnjavanje juha i različitih variva. Od nje je lako napravSmeđa leća vrlo fleksibilna namirnica. Izvrsno se sljublje s lukom, maslinovim uljem i rajčicama zbog čega se može koristiti za pripremu svega od namaza i umaka do salata i variva. Kuha se u prosjeku oko 45 minuta.

Crna leća izvrsno odgovara uz češnjak i gorko povrće. Zahtijeva dugotrajniju termičku obradu, odnosno kuhanje od minimalno 30 do 40 minuta.